Dzisiaj

18°C
ciśnienie 1015 hpa,

Jutro

15°C
min. 12°C, maks. 15°C
ciśnienie 1015 hpa,
Poziom zanieczyszczenia powietrza:Pył zawieszony PM 2.5: 1.5 µg/m3 (6% normy)Ozon gazowy (O3): 68.87 µg/m3 (57% normy)Dwutlenek siarki (SO2): 6.8 µg/m3 (2% normy)Dwutlenek azotu (NO2): 5.7 µg/m3 (3% normy)

Lecznicza moc przypraw Imbir, Kurkuma i Cynamon

i-imbir-kurkuma-cynamon-aromatyczne-przyprawy

Przyroda jest naturalnym arsenałem do walki ze schorzeniami. Jest skarbcem specyfików, które potrafią nas chronić. Dowody stosowania przypraw pochodzą z 2700 lat p.n.e. Były one powodem wypraw na odległe kontynenty oraz przedmiotem handlu wymiennego.

W kuchni do dziś pełnią wiele ważnych zadań, takich jak polepszenie smaku, aromatu i barwy potraw oraz przedłużenie ich świeżości. Jednak to nie wszystko, ponieważ wpływają także na liczne procesy zachodzące w naszym organizmie! Przyprawy mają wpływ na zachodzące w organizmie procesy biochemiczne. Z tego względu ważna jest odpowiednia kompozycja i ilość stosowanych dodatków. Większość z nich wykorzystywana jest w ziołolecznictwie, co świadczy o pozytywnym wpływie na ludzki organizm. Spowodowane jest to obecnością takich związków jak olejki eteryczne, garbniki czy sole mineralne. Dzięki nim dochodzi do intensywnego wydzielania soków trawiennych, a układ pokarmowy zostaje pobudzony do działania.

Cynamon Ma właściwości antyoksydacyjne. Reguluje poziom glukozy we krwi, więc będzie idealny dla cukrzyków. Spożywając go spada nam również poziom złego cholesterolu LDL i trójglicerydów. Ponadto, kontroluje apetyt, wspomaga pracę żołądka i wpływa pozytywnie na starzenie się skóry. Wspomaga walkę z grzybami, bakteriami, zapobiega chorobie Alzheimera, łagodzi bóle reumatyczne i ból głowy. Cynamon ma działanie przeciwbólowe, znieczulające i przeciwbakteryjne. Rozgrzewa, więc nada się idealnie do ciepłych napojów, ale też do wypieków, deserów oraz dań, jeśli lubimy orientalny smak.

 

 

Kurkuma nie ma intensywnego smaku, za to intensywnie barwi. Ma w sobie kurkuminę, która poprawia metabolizm tłuszczu, co jest niezwykle pomocne w walce o sylwetkę. Co więcej ten żółto-pomarańczowy proszek ma działanie podobne do leków przeciwzapalnych, dlatego może pomagać przy zapaleniu stawów, chorobie jelita drażliwego, poprawia pracę wątroby, działa antyseptycznie i jest jedną z najsilniejszych przypraw przeciwnowotworowych.

Imbir działa rozgrzewająco i przeciwzapalnie. Ma właściwości termogeniczne: spożycie podniesie temperaturę ciała, co poprawi metabolizm. Łagodzi bóle żołądka, ale to nie wszystko. Hamuje także apetyt, wspomaga wydzielanie soku żołądkowego i usprawnia pracę jelit. Imbir zawiera substancje, które przyspieszają spalanie tanki tłuszczowej oraz takie, które są pomocne przy walce z cellulitem. Imbir nie tylko wspomaga trawienie, lecz także wpływa na poziom cukru we krwi, łagodzi zapalenia i poprawia krązenie krwi. Ma intensywny, ostry smak i korzenny zapach.

W książce Giuseppe Maffeis „Aromatyczne przyprawy IMBIR, KURKUMA, CYNAMON” zostały przedstawione właściwości oraz charakterystyki trzech ważnych dla naszego zdrowia przypraw. Ponadto zaprezentowane zostały praktyczne zastosowania korzystne dla zdrowia i urody. Autor publikacji przedstawia również preparaty kosmetyczne z wykorzystaniem przypraw. Na samym końcu czytelnik znajdzie smaczne i zdrowe przepisy kulinarne.
Ewa Milner-Kochańska

Naczelnik Wydziału Zdrowia Publicznego i Spraw Społecznych

Konkurs

Do jakiego ciasta z jabłkami dodaje się cynamon?

Osoba, która pierwsza prześle odpowiedź na adres mailowy zdrowie@um.legionowo.pl, otrzyma książkę

Etykiety

Podziel się tą informacją ze znajomymi

Facebook
Google+

Dodaj komentarz