Kasza gryczana – najlepsza z najlepszych

kasza gryczana

Tydzień temu przedstawiałam argumenty, dla których warto jeść wszystkie kasze. Dziś opiszę walory jednej z najzdrowszych z nich – kaszy gryczanej.

 

Ciekawostką jest, że jako jedyna z kasz nie należy do grupy roślin zbożowych (rodzina traw). Wytwarzana jest z nasion gryki – rośliny która należy do rodziny rdestowatych (tak jak szczaw i rabarbar).

Rozróżniamy następujące rodzaje kaszy gryczanej:

- niepalona np. krakowska, która powstaje z łamanych, niepalonych ziaren gryki. Ma kremową barwę i delikatny smak, mniej charakterystyczny niż palona kasza gryczana. Kiedyś była bardzo popularna, dziś jest rarytasem poszukiwanym tylko przez koneserów.

- prażona – popularniejsza od nieprażonej. Ma orzechową barwę i charakterystyczny, dosyć intensywny smak.

Czym wyróżnia się kasza gryczana na tle innych kasz?

1. Zawiera białko wysokiej wartości odżywczej. Dostarcza wszystkich aminokwasów egzogennych – tych których nasz organizm nie jest w stanie sam wyprodukować i dla prawidłowego rozwoju organizmu muszą one być dostarczone z pożywieniem. Większość produktów zbożowych ma za małą zawartość lizyny (tzw. aminokwas ograniczający). Natomiast w kaszy gryczanej zawartość tego aminokwasu jest stosunkowa duża i dzięki temu jej białko charakteryzuje się wysoką wartością odżywczą.

2. Jest dobrym źródłem przeciwutleniaczy takich jak: rutyna, kwercetyna, pelargonidyna, procyjanidyna. Dla porównania – pół butelki czerwonego wina, uważanego za dobre źródło przeciwutleniaczy, dostarcza łącznie 5 razy mniej polifenoli i od 10 do 23 razy mniej rutyny.

Za sprawą wysokiej zawartości rutyny i kwercetyny kasza gryczana wzmacnia naczynia krwionośne i zwiększa ich szczelność. Dzięki temu może zapobiegać powstawaniu żylaków, czerwonych przebarwień na skórze (tzw. pajączków), a także obrzęków. Ma właściwości przeciwzakrzepowe, co pozytywnie wpływa na leczenie choroby niedokrwiennej serca, może chronić przed udarami i zawałami. Innymi zaletami kaszy gryczanej, wynikającymi z wysokiej zawartości przeciwutleniaczy, jest spowalnianie procesów starzenia się, działanie wspomagające odporność organizmu, przeciwnowotworowe, a nawet regulujące gospodarkę hormonalną i przeciwbakteryjne (zwłaszcza na bakterie wywołujące zakażenie układu moczowego).

3. Reguluje stężenie glukozy i insuliny we krwi. Kasza gryczana, nie tylko ze względu na wysoką zawartość błonnika i niski indeks glikemiczny, polecana jest chorym na cukrzycę. W swoim składzie zawiera również D-chiro-inozytol, związek który bierze udział w prawidłowym działaniu insuliny, a jego niedobór może być czynnikiem sprzyjającym rozwojowi cukrzycy typu II. Ze względu na regulację stężenia insuliny, a także męskich hormonów płciowych przez D-chiro-inozytol, kasza gryczana polecana jest także kobietom chorującym na zespół policystycznych jajników.

4. Nie zawiera glutenu, dlatego może być składnikiem diety osób chorujących na celiakię.

5. W porównaniu do pozostałych kasz zawiera najwięcej: jednonienasyconych kwasów tłuszczowych, wapnia, fosforu, kwasu foliowego, 2 razy więcej potasu i manganu, od 2 – 20 razy więcej magnezu, 2 razy więcej żelaza i 4 razy więcej cynku i witaminy B1, B6.

 

Kto powinien jeść kaszę gryczaną?

- osoby chore na cukrzycę

- osoby cierpiące na chorobę niedokrwienną serca

- kobiety chore na zespół policystycznych jajników

- kobiety w okresie menopauzy

- osoby odchudzające się

- kobiety w ciąży i planujące dziecko

- mężczyźni prowadzący intensywne życie seksualne lub cierpiący na bezpłodność, brak popędu seksualnego lub łysienie

- chorzy na celiakię

- osoby prowadzące stresujący tryb życia, pijące dużo kawy i cierpiące na bezsenność

- osoby podatne na pękanie naczyń krwionośnych, cierpiące na żylaki, obrzęki

 

Kto powinien unikać kaszy gryczanej?

- Osoby z niewydolnością nerek.

- Chorujący na wrzody żołądka i dwunastnicy

- Dzieci poniżej 10 miesiąca życia

 

Dietetyk, mgr Katarzyna Foszner

Kampania sfinansowana ze środków Funduszu Promocji Ziarna Zbóż i Przetworów Zbożowych

etykietydieta, kasza

Powiązane artykuły

komentarze: 6

  1. misiek :

    W latachch 60-ch ub.w. miaałem nascie lat i w interku podano nam na kolacje kasze gryczaną z kostką margaryny na górze do wymieszania z kefirem. Chyba nie było takiego, co by ją zjadł. Została na talerzach i poszła do zlewek – następnie do gospodarza dla świniek. ZA pół roku znalazłem się w klinice i też mna kolacje była ta sama kasza. Nie jem, odparłem i odwracając się na pięcie poszłem do łożka pod kołdre. Po rodaniu kolacji przyszła do mnie pielegniarka zakonna wtedy z extra porcją tej kaszy dla mnie, okraszoną jak się i dupnymi szpyreczkami boczku wędzonego. Zjadłem popijajac kefirem. I pobiegłem do kuchenki odziałowej po następną porcje. Od tamtego czasu polubiłem kasze gryczaną. Biała prażona jest jeszcze lepsza.

  2. martyna :

    Kocham kasze gryczana, moge jesc ją całymi dniami :D bez niczego, ale także z mieskiem, czy warzywami, najlepsza! nie jem ani ziemniaków, ryż czasami, ale jeżeli chodzi o kasze gryczaną, to moja miłość :D

  3. stehr :

    Najlepiej kupować na kilogramy i gotować w proporcjach 1:2, tak długo aż wygotuje się woda, bo gotowane w woreczkach wartości odżywcze wylewa się razem w wodą do zlewu. A warto nadrobić braki w białku utracone przy intensywnym życiu seksualnym. :P

*

X
Gazeta Powiatowa

Wkrótce wielka nowość

dowiedz się o niej jako pierwszy!


Wyrażam zgodę na otrzymywanie od wydawcy Gazety Powiatowej newslettera z informacjami z terenu powiatu legionowskiego z zamieszczonymi w nim informacjami handlowymi, w tym z ofertami od partnerów wydawcy Gazety Powiatowej. Jednocześnie jestem świadomy/a, że przysługuje mi prawo do rezygnacji z otrzymywania newslettera.