Przepis na domowy hummus

hummus-wypieki-beaty

Jeśli Twoim noworocznym postanowieniem jest zdrowiej się odżywiać, to ten przepis jest dla Ciebie 🙂 Hummus nie dość, że jest zdrowy i smaczny, to jeszcze robi się go bardzo szybko 🙂 Taki hummus możecie też podać jako przystawkę na imprezach.

Składniki:
domowa pasta tahini:

100 g ziaren sezamu

około 1 łyżka oliwy z oliwek
hummus:

puszka cieciorki (około 400 g)

sok z jednej cytryny

około 4 łyżki pasty tahini

3 łyżki oliwy

2 ząbki czosnku

pół łyżeczki kuminu (kminu rzymskiego)

sól i pieprz do smaku

ewentualnie inne przyprawy – ostra papryka, curry
wykonanie:
tahini:

Sezam wrzuć na suchą patelnię i podgrzewaj mieszając co jakiś czas, aż ziarenka się lekko zrumienią.

Przesyp sezam do miski, ostudź, a następnie zmiksuj blenderem – im dłużej będziesz miksować, tym masa powinna się robić płynniejsza – jeśli masa jest gęsta, to dodaj oliwę.
hummus:

Odsącz cieciorkę na sicie (wody nie wylewaj ;)).

Włóż cieciorkę do miski, dodaj pastę tahini, sos z cytryny, olej i przyprawy.

Zmiksuj blenderem na gładką masę – jeśli hummus jest gęsty to dodaj przegotowanej wody (albo wody z puszki po cieciorce).

Przełóż hummus do ładnej miseczki, wierzch polej odrobiną oliwy, posyp odrobiną przypraw.

Ja swój hummus udekorowałam przed podaniem ziarenkami granatu oraz listkami kolendry.


wypieki-beaty-kuchniaMam na imię Beata. Od kilku lat prowadzę blog wypiekibeaty.com.pl gdzie dzielę się przepisami na proste, szybkie i pyszne wypieki. Po moim domu biega dwójka dzieci, dwa koty i chomik. W takim rozgardiaszu nie mam czasu na długie przebywanie w kuchni, więc moje przepisy są idealne dla wszystkich zabieganych, ale również dla tych, którzy dopiero zaczynają swoją przygodę z kuchnią. Serdecznie zapraszam

 

 

 

wypieki-beaty-baner