Przepis na faworki z mascarpone

faworki z mascarpone wypiekibeaty

Chrupiące i delikatne faworki z serkiem mascarpone – ich zaletą jest, że nie trzeba ich wybijać wałkiem 🙂

składniki:

250 g serka mascarpone
5 żółtek z jajek rozmiar L (jeśli używasz M, to 6)
1 łyżka cukru pudru lub cukru waniliowego
szczypta soli
1 łyżka wódki lub octu spirytusowego
300-350 g mąki plus do posypywania
olej do smażenia – około litr

wykonanie:

Zmiksuj razem mascarpone, jajka, cukier i sól.
Dodaj wódkę/ocet oraz porcjami mąkę.
Zagnieć ciasto na blacie – ma być ładnie elastyczne.
Rozwałkuj ciasto na prostokąt, złóż jak list – najpierw jeden z boków złóż do środka, a następnie przykryj drugim bokiem.
Powtórz czynność kilka – kilkanaście razy (ja wałkowałam i składałam ciasto 10 razy).
Zawiń ciasto w folię i schłódź w lodówce przez przynajmniej 30 minut.
Podziel ciasto na 4 części.
Każdą z nich rozwałkuj cienko, a następnie pokrój w paski o szerokości około 2 cm (jeśli paski są długie, to możesz je dodatkowo przekroić na dwa).
Na środku każdego paska zrób ostrym nożem nacięcie (wzdłuż paska) długie na około 2 cm.
Przewlecz jeden z końców faworka przez nacięcie i odłóż na lekko posypany mąką blat.
Po przygotowaniu 3 porcji faworków rozgrzej tłuszcz w rondelku – najlepiej aby miał temperaturę około 180 stopni (możesz wrzucić na próbę kawałek ciasta – jeśli szybko wypływa na wierzch i się rumieni, to temperatura jest odpowiednia).
Smaż faworki na rumiano z obydwu stron – zajmuje to około 1 minuty na stronę.
Po usmażeniu odsącz na ręczniki papierowym.
Podawaj posypane cukrem pudrem.

 


wypieki-beaty-kuchniaMam na imię Beata. Od kilku lat prowadzę blog wypiekibeaty.com.pl gdzie dzielę się przepisami na proste, szybkie i pyszne wypieki. Po moim domu biega dwójka dzieci, dwa koty i chomik. W takim rozgardiaszu nie mam czasu na długie przebywanie w kuchni, więc moje przepisy są idealne dla wszystkich zabieganych, ale również dla tych, którzy dopiero zaczynają swoją przygodę z kuchnią. Serdecznie zapraszam

 

 

 

wypieki-beaty-baner