Przepis na Orzechowiec

orzechowiec-wypieki-beaty

Pyszne ciasto przekładane kremem z czapą z orzechów włoskich w karmelu – przepysznie uzależniający 🙂

Składniki:
masa orzechowa:
200 g łuskanych orzechów włoskich
120 g masła
2 łyżki miodu
100 g cukru

ciasto:
450 g mąki pszennej
2 jajka
200 g miękkiego masła
100 g cukru
2 łyżki miodu
2 łyżeczki sody oczyszczonej
2 łyżeczki octu winnego

masa budyniowa:
pół litra mleka
50 g cukru
opakowanie cukru waniliowego lub łyżka ekstraktu waniliowego
30 g mąki ziemniaczanej (2 bardziej czubate łyżki)
30 g mąki pszennej (2 bardziej czubate łyżki)
200 g miękkiego masła

Wykonanie:

masa orzechowa:
Masło rozpuść w rondelku z cukrem i miodem, dodaj orzechy włoskie (część z nich posiekaj).
Gotuj aż masa zgęstnieje, a następnie lekko ostudź.

ciasto:
Masło utrzyj z cukrem i miodem na puszystą masę.
Dodaj do masła pojedynczo jajka, a następnie mąkę.
Sodę zmieszaj z octem i dodaj do masy – zmieszaj.
Ciasto podziel na dwie części.
Wylep ciastem foremkę o wielkości około 24/24 cm (foremkę wyłóż papierem do pieczenia) – najwygodniej ciasto wylepić dłońmi – mniej się lepi – w razie konieczności ciasto możesz lekko posypać mąką.
Na pierwszą część ciasta wyłóż masę orzechową.
Piecz całość w 180 stopniach przez około 15-20 minut.
Po upieczeniu ostrożnie wyjmij ciasto razem z papierem do pieczenia i zostaw do przestudzenia.
Foremkę ponownie wyłóż papierem do pieczenia i wyłóż drugą część ciasta.
Piecz ją około 12 minut, a następnie przestudź.

krem:
Z mleka odlej około pół szklanki, a resztę zagotuj.
Do odlanego mleka dodaj cukier, wanilię oraz obydwie mąki – dokładnie wymieszaj i dodaj do gotującego się mleka.
Mieszaj całość, aż zgęstnieje i utworzy się budyń.
Do gorącego budyniu dodaj w kawałkach masło i mieszaj aż się rozpuści.
Na dno formy od pieczenia połóż ciasto bez orzechów, wyłóż na nie gorący budyń, a na nim połóż ciasto z orzechami (jeśli będziesz mieć z tym problemy, to możesz podzielić ciasto na pół i przenieść w częściach.
Odstaw ciasto na kilka godzin do zmięknięcia – ciasto najlepsze jest następnego dnia.
Przed podaniem możesz ciasto polać dodatkowo sosem karmelowym 🙂