Razowe babeczki bananowe

razowe mufinki bananowe wypieki beaty

Babeczki mogą być również zdrowe i pożywne, wystarczy upiec je na mące pełnoziarnistej z dodatkiem bananów, orzechów i płatków owsianych. Takie babeczki będą idealne do szkoły i do pracy 🙂

Składniki:
150 g mąki pełnoziarnistej (użyłam pszenną)
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
50 g płatków owsianych
100 g brązowego cukru
100 g oleju
3 średnie banany – rozgniecione
2 jajka – rozmiar L – roztrzepane
50 g orzechów włoskich – posiekanych
60 g jogurtu naturalnego
1 łyżeczka cynamonu

kruszonka:
50 g płatków owsianych
30 g drobno posiekanych orzechów włoskich
łyżka miodu
pół łyżeczki cynamonu

Wykonanie:

babeczki:
Zmieszaj razem wszystkie suche składniki.
W drugiej misce zmieszaj jajka, olej, jogurt, jajka oraz banany.
Dodaj mokre składniki do mokrych i wymieszaj łyżką.
Nałóż ciasto do foremek na babeczki.

kruszonka:
Zmieszaj razem wszystkie składniki kruszonki.
Nałóż po łyżeczce na wierzch babeczek.
Babeczki piecz w 180 stopniach przez 25-30 minut – do suchego patyczka.
Po upieczeniu przestudź.


 

wypieki-beaty-kuchniaMam na imię Beata. Od kilku lat prowadzę blog wypiekibeaty.com.pl gdzie dzielę się przepisami na proste, szybkie i pyszne wypieki. Po moim domu biega dwójka dzieci, dwa koty i chomik. W takim rozgardiaszu nie mam czasu na długie przebywanie w kuchni, więc moje przepisy są idealne dla wszystkich zabieganych, ale również dla tych, którzy dopiero zaczynają swoją przygodę z kuchnią. Serdecznie zapraszam

 

 

 

wypieki-beaty-baner