20 grudnia nagrodzono zwycięzców Mazowieckiego Konkursu Serów Zagrodowych. Wśród laureatów i wyróżnionych znalazły się 3 panie z powiatu legionowskiego.
Konkurs skierowany był do grona producentów serów podpuszczkowych z terenu województwa mazowieckiego. Uczestniczyły w nim zarówno działające lokalnie firmy, jak również indywidualni wytwórcy, produkujący sery na potrzeby własne.
I etap konkursu odbył się w siedzibie MODR Oddział Poświętne. W tej części na podium znalazły się dwie mieszkanki gminy Serock. II miejsce zajęła Regina Rataj z Łachy za ser podpuszczkowy z papryką, a III miejsce wywalczyła Dorota Dyga z Gąsiorowa za ser podpuszczkowy z czarnuszką. Dodatkowo wyróżnienie otrzymała Jadwiga Tyska z Zabłocia za ser podpuszczkowy naturalny.
Na etapie wojewódzkim nasi mieszkańcy również zaznaczyli swoją obecność – decyzją kapituły Dorota Dyga z Gąsiorowa otrzymała II nagrodę za ser podpuszczkowy z czarnuszką.
Gala wręczenia wyróżnień odbyła się 20 grudnia, w siedzibie Urzędu Marszałkowskiego w Warszawie. Organizatorem imprezy był Departament Rolnictwa i Rozwoju Obszarów Wiejskich Urzędu Marszałkowskiego Województwa Mazowieckiego przy współudziale Mazowieckiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Warszawie.