Sernik z brzoskwiniami

sernik-z-brzoskwiniami-wypieki-beaty

Ten sernik to taki ukłon w stronę tradycyjnych serników, kiedy każdy sam mielił twaróg – najlepiej ze trzy razy – bo twarogu w wiaderkach nie było 🙂 U mnie często się taki sernik piekło właśnie z brzoskwiniami z puszki. Dziś przypominam taki tradycyjny sernik.

składniki:

sernik:
500 g twarogu półtłustego zmielonego dwu- lub trzykrotnie
150 g cukru (chociaż wg mnie można dać trochę mniej – szczególnie jeśli zdecydujecie się na polewę z białej czekolady)
3 jajka – białka i żółtka oddzielnie
skórka starta z cytryny i sok wyciśnięty z niej
budyń waniliowy lub śmietankowy na pół litra mleka
brzoskwinie z puszki (użyłam 5 połówek)

dodatkowo:
biszkopty
50 ml śmietany kremówki
50 g białej czekolady
czubata łyżka serka mascarpone

wykonanie:

Żółtka utrzyj z cukrem, sokiem z cytryny i skórką z cytryny na puszystą masę.
Dodawaj po trochu zmielony twaróg, cały czas miksując, wsyp budyń i zmiksuj.
Białka ubij na sztywno i dodaj je do twarogu – delikatnie wymieszaj łyżką.
Brzoskwinie pokrój w niedużą kostkę i mniej więcej 3/4 dodaj do masy) – delikatnie wymieszaj.
Tortownicę o średnicy 22 cm wyłóż papierem do pieczenia.
Na dnie ułóż biszkopty, przelej masę twarogową i wyrównaj.
Na wierzchu ułóż pozostałe brzoskwinie.
Piecz około 80 minut w 150 stopniach.
Po tym czasie piekarnik wyłącz, delikatnie uchyl drzwiczki i poczekaj aż sernik zupełnie ostygnie.
Schowaj go następnie do lodówki do schłodzenia.
W rondelku pogrzej śmietanę kremówkę, dodaj serek mascarpone i połamaną czekoladę – wymieszaj dokładnie, aby czekolada i serek się rozpuściły.
Ostudź masę i gdy lekko zgęstnieje wylej ją na sernik.
Możesz ciasto dodatkowo posypać wiórkami kokosowymi.