Po ośmiu edycjach legionowskiego grillowania, w tym roku na rozgrzany ruszt zamiast ryb, wołowiny i wieprzowiny wrzucimy drób pod postacią indyka. W związku z tym, ta popularna w mieście kulinarna rywalizacja zorganizowana zostanie pod nową nazwą – „Turkey&Grill”. W ratuszu jeszcze trwa nabór ekip kulinarnych, które chcą w najbliższy czwartek (3 maja br.) stanąć w te gastronomiczne szranki.
Jeszcze można się zgłosić
Z okazji obchodów Narodowego Święta Konstytucji 3 Maja oraz 66-lecia Legionowa, w świąteczny czwartek (3 maja br.) pod sportową „Areną”, amatorzy i mistrzowie kuchni pokażą, jakie smaki można uzyskać, gdy na ruszcie położy się indyka. Jak co roku, ten kulinarny konkurs skierowany zostanie do amatorów sztuki gastronomicznej. W ratuszu trwa jeszcze nabór ekip kulinarnych gotowych stanąć do rywalizacji. Zgłoszenia przyjmowane są pod adresem poczty elektronicznej – kultura@um.legionowo.pl – do dnia dzisiejszego tj. do 27 kwietnia br. – W konkursie może uczestniczyć 8 dwuosobowych zespołów. Uczestnicy będą musieli przygotować atrakcyjne potrawy z mięsa indyka, które oceni jury oraz sami mieszkańcy. Komisje ocenią nie tylko wygląd i smak dań konkursowych, ale także przygotowanie czy wygląd stanowiska pracy – czytamy na stronie internetowej miasta. Na czele kulinarnego jury stanie Carlos Gonzalez-Tejera, zaś sam konkurs przeprowadzony zostanie w godzinach między 14 a 18.
Królowie disco-polo i „food trucki” na kółkach
Legionowskim „indykom z rożna”, oprócz warsztatów i pokazów kulinarnych, będzie towarzyszył także festiwal coraz to modniejszych w kraju „food trucków”, czyli gastronomii na kółkach. W trakcie i tuż po konsumpcji przysmaków przyrządzonych z drobiu, na ustawionej przy stadionie miejskim scenie pojawią się gwiazdy wieczoru. Kolejny raz z rzędu Legionowo stanie się stolicą krajowego disco-polo. Gwiazdami wieczoru będą zespoły „Dejw”, „Defis”, „Czadoman” i „Classic”.