Powiat. Specjalista sprawdzi, czy nie zebrałeś trujących grzybów. Będzie dyżurował w Sanepidzie

grzyby

Grzyby (fot. GP/kg)

Co roku, kiedy rozpoczyna się sezon zbierania grzybów pojawia się ten sam problem. Czy aby na pewno nasze znaleziska są jadalne? Pomyłki zdarzają się nawet doświadczonym grzybiarzom. Pomocom będzie służył specjalista dyżurujący w siedzibie Państwowego Powiatowego Inspektoratu Sanitarnego w Legionowie.

Pomoc oferowana miłośnikom leśnych grzybów została przygotowana z myślą o amatorach. Osoby prowadzące działalność gospodarczą związaną z obrotem grzybami czy serwowaniem ich w swoich lokalach muszą się postarać o odpowiedni certyfikat. Jednak ci, którzy chcą zrobić pyszny sos grzybowy z własnoręcznie uzbieranych prawdziwków lub ugotować smaczny barszcz, mogą liczyć na pomoc specjalisty.

 

Dyżur od sierpnia

Już od początku sierpnia specjalista od grzybów będzie dyżurował w budynku starostwa w siedzibie Sanepidu i rozwiewał wątpliwości co do możliwości spożycia grzybów. – Państwowy Powiatowy Inspektor Sanitarny w Legionowie informuje, że od 1 sierpnia 2018 r. w Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Legionowie w dni od poniedziałku do piątku w godzinach od 8.00 do 12.00 będzie można skorzystać z usług grzyboznawcy, który może ocenić grzyby przyniesione przez mieszkańców powiatu zebrane przez siebie lub nabyte, w celu przeznaczenia ich do spożycia. Jednocześnie informujemy, że usługa polega na ocenie grzybów w zakresie przydatności a nie wydaniu atestu – informuje Sylwia Patejuk, Państwowy Powiatowy Inspektor Sanitarny w Legionowie. Należy mieć nadzieję, że mieszkańcy będą korzystali z takiej możliwości, co pozwoli zmniejszyć liczbę zatruć. Nie należy udawać znawcy, jeśli nim nie jesteśmy, nawet kiedy pojawiające się wątpliwości są minimalne, warto poprosić kogoś, kto jest ekspertem, by nie ryzykować zdrowiem, a nawet życiem.