3 hitowe przyprawy. Czosnek, kurkuma, oregano

przyprawy

Każdy, kto pasjonuje się gotowaniem, wie, jak istotne dla smaku i aromatów potraw są przyprawy. Bez nich właściwie żadne danie nie jest w stanie w pełni rozkwitnąć. Zioła sprawiają, że jedzenie nabiera kolorów, zaczyna doskonale pachnieć i, co najważniejsze, smakować.

Co ważne, roślinne dodatki są nie tylko przepyszne, ale też bardzo zdrowe – szczególnie jeśli dobierzemy je w odpowiedni sposób. Czosnek, kurkuma i oregano to prawdziwa złota trójca wśród prozdrowotnych dodatków do potraw. Co takiego się w nich kryje?

Czosnek

Niekwestionowanym królem polskiej kuchni i dodatkiem, który znajduje swoje miejsce w dziesiątkach rodzimych potraw, jest czosnek. Znany od setek lat stanowi podstawę wielu przepysznych dań. Ale wykorzystuje się go nie tylko w kuchni polskiej. Doskonale odnajduje się w daniach rodem ze słonecznej Italii, w tych pochodzących z Indii, a nawet z Meksyku. To jedna z bardziej uniwersalnych przypraw – smakuje właściwie każdemu. Można go jeść zarówno na surowo, jak i po obróbce termicznej. Upieczony nabiera karmelowego posmaku i niecodziennego aromatu. Nie jest wtedy również tak ostry w smaku.

Ale czosnek jest nie tylko perfekcyjnym dodatkiem do jedzenia. To też ceniony produkt wspierający zdrowie. Nazywa się go „naturalnym antybiotykiem”. Do codziennego spożywania dobrze sprawdzi się czosnek w kapsułkach (przykładowy produkt na tej stronie). Znajdziemy w nim allicynę, która jest odpowiedzialna za zapach tej byliny i która odpowiada za jej prozdrowotne działanie. Allicyna ma działanie bakteriobójcze, czyniąc czosnek wsparciem dla systemu immunologicznego w walce z drobnoustrojami chorobotwórczymi. Ekstrakt z czosnku spożywany w formie kapsułek będzie pomagać w utrzymaniu odporności, wspomoże utrzymanie prawidłowego poziomu cukrów, cholesterolu i lipidów oraz pomoże utrzymać nasze serce w pełnym zdrowiu.

Kurkuma

Wielką królową kuchni jest również kurkuma. Jej charakterystyczny żółty kolor wyróżnia ją na tle innych przypraw, czyniąc jedną z bardziej charakterystycznych ingrediencji kuchennych. Kurkumę dodajemy zwykle do potraw kuchni dalekowschodniej, które nabierają dzięki niej niezwykłego aromatu. Ten pochodzący z Indii dodatek do dań charakteryzuje się słodkawym, lekko gorzkim smakiem. Warto wsypać szczyptę również do polskiego rosołu, by podkreślić jego żółty kolor.

Ale kurkuma to nie tylko dodatek do jedzenia, to też bardzo zdrowa ingrediencja. Obecna w niej kurkumina jest związkiem organicznym odpowiedzialnym za zbawienny wpływ tego kłącza na organizm. Działa ona przeciwzapalnie, antyoksydacyjnie, przeciwbakteryjnie. Pysznie i zdrowo!

Oregano

Oregano zwane również lebiodką pospolitą jest pyszne i zdrowe. Znane głównie z potraw kuchni włoskiej jest nie tylko smaczne, ale też pomocne dla organizmu. Szczególnie dobry wpływ ma na nas olejek z oregano. W zielu lebiodki znajdziemy 1,2% stężenie olejku eterycznego. Jest on bogaty w karwakrol i tymol – substancje o działaniu bakteriobójczym i grzybobójczym. Nic dziwnego, że od lat stosuje się go naturalnym lecznictwie. Olejek pomaga w sprawnym trawieniu, usprawnia działanie układu odpornościowego. Smacznego!