Ceny w sklepach spożywczych w Warszawie i na Mazowszu są wyższe niż rok temu. Znacząco podrożało mięso, ale najbardziej wzrosła cena jabłek – o 74% na Mazowszu i o 54% w Warszawie. Publikujemy zestawienie Urzędu Statystycznego w Warszawie.
Jak zaznaczają eksperci powodem podwyżek są inflacja, rosnące ceny energii i paliw, podwyżka płacy minimalnej, słabnąca koniunktura, nowe stawki VAT. Najbliższa przyszłość rysuje jeszcze czarniejszy scenariusz, a powodem jest zapowiadana susza, która znacznie obniży plony i zwiększy koszt produkcji żywności.
Wszystko droższe?
Jabłka na Mazowszu od marca ubiegłego roku podrożały aż o 74%, o 33% zwiększyła się cena mięsa wieprzowego (w zestawieniu porównano ceny schabu wieprzowego). Kiełbasa podrożała o 24,4%, polędwica sopocka o 20,5%, parówki o 13%, piersi z kurczaka o 11,3%.
Z warzyw najbardziej podrożała rzodkiewka – 13,9%, włoszczyzna jest droższa o 5,8%, a pomidory o 5,2%.
Także ceny produktów zbożowych poszły w górę. Za bułkę pszenną w marcu tego roku płaciliśmy o 11,6% więcej niż w tym samym miesiącu w ubiegłym roku. Droższe są także: ryż (o 6,6%), mąka pszenna (5,7%), płatki śniadaniowe (o 5,3%), chleb (4,6%).
Również nabiał podrożał. Za jogurt płacimy 7,2% więcej niż rok temu, za mleko więcej o 5,1%, ser żółty podrożał o 2,5%, a ser twarogowy o 1,3%.
Tańsze tylko jajka
Jedynym produktem, który w marcu tego roku był tańszy niż w ubiegłym roku, są jajka. Ich cena w ciągu roku spadła o 4,2%.
Źródło: Urząd Statystyczny w Warszawie