Makolove – ten kto lubi makowe panienki i figi z makiem, na pewno będzie zaspokojony smakiem tego ciacha.
Wymyślone na poczekaniu, mokre, sycące, zdrowe, najeżone orzechami, migdałami i otulone skórką pomarańczową.
Można się zakochać.
Składniki:
Kasza jaglana – dwie szklanki suchej
Duża puszka dobrej jakości masy makowej lub 200 g maku suchego
szklanka miodu
duuuużo bakalii (orzechy, migdały, rodzynki, skórka pomarańczowa)
aromat migdałowy
3 łyżki mąki kokosowej
100 g masła
Przygotowanie:
Kaszę gotujemy na gęsta i lepka masę.
Mak namoczyć w mleku przez noc, zagotować, zmielić kilkukrotnie.
Gotową masę makową (własna lub puszkową) łączymy z kaszą, dodajemy, miód, roztopione masło i mąkę. Miksujemy blenderem. Na koniec dodajemy bakalie. Jeśli jest mało słodkie, wówczas dodajemy mniej miodu. Wszystko dokładnie mieszamy.
Wkładamy do tortownicy, dekorujemy bakaliami i wkładamy do lodówki na noc.
Smacznego!
Przepis nadesłała Ania w ramach naszego konkursu. Czekamy też na Twój przepis. Każdy uczestnik konkursu wygrywa książkę. Szczegóły TUTAJ.