– Miękkie, puszyste pierniczki w dowolnym kształcie. Gotowe do jedzenia od razu po upieczeniu. Można dowolnie ozdobić tez dowolnie lub pozostawić w oryginalnym kształcie. Dobra zabawa dla dzieci – pisze Pan Oskar, który przesłał nam przepis.
Składniki na pierniki:
- 2 szklanki mąki pszennej,
- 1 jajko,
- 1/2 szklanki cukru pudru,
- 1 łyżka miodu,
- 2 łyżki kakao,
- 2 łyżeczki przyprawy korzennej,
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej,
- 25 g świeżych drożdży,
- 40g masła,
- szczypta soli.
Sposób przygotowania:
Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy cukier puder, sodę oczyszczoną, kakao, przyprawę do piernika i szczyptę soli.
Do garnka przekładamy masło i miód. Rozpuszczamy dokładnie mieszając i lekko przestudzamy. Dodajemy drożdże i mieszamy, aż się rozpuszczą.
Do składników suchych wlewamy płynne i wyrabiamy. Odstawiamy do lodówki, a po schłodzeniu rozwałkowujemy na ok 0,5 cm i wycinamy pierniki w dowolnym wybranym kształcie.
Układamy na blasze do pieczenia wyłożonej papierem.
Ciasteczka wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i pieczemy ok 15 minut, aż ładnie wyrosną i się przyrumienią.