Przepisy świąteczne: uszka z kapustą i grzybami

uszka_barszcz

Przepis na uszka z kapustą i grzybami otrzymaliśmy od Pana Oskara. 

Składniki na ciasto:

  • 3 szklanki mąki tortowej,
  • 2 łyżki stopionego masła,
  • 1 żółtko
  • 1 jajko
  • 1 szklanka gorącej wody,

Składniki na farsz:

  • 1/2 kg kapusty białej,
  • 1 cebula,
  • 4 łyżki oleju
  • 10 dag suszonych grzybów,
  • Sól i pieprz do smaku
  • 1 łyżka bułki tartej
  • przyprawa do zup w płynie do smaku

 

Przygotowanie farszu

Grzyby dokładnie umyć, zalać ciepłą wodą i odłożyć na 1 godzinę, następnie ugotować, wyjąć z wody, drobno posiekać.

Kapustę ugotować w całości w wodzie z dodatkiem soli, odcedzić, odcisnąć, posiekać.

Na rozgrzanych 2 łyżkach oleju zeszklić drobno pokrojoną cebulę, dodać kapustę, grzyby, bułkę tartą, doprawić do smaku solą, pieprzem i przyprawą do zup.

Wymieszać i chwilę podsmażyć.

Przygotowanie ciasta:

Do miski przesiać mąkę, dodać jajko, żółtko, masło, zamieszać, stopniowo wlewać wodę i zagnieść elastyczne ciasto.

Zawinąć w folię i odłożyć na pół godziny. Następnie ciasto po kawałku cienko rozwałkować i foremką do babeczek wycinać krążki.

Nakładać farsz, złożyć na pół i dokładnie zlepić. Rogi zawinąć na palec i zlepiając połączyć.

Gotowanie uszek

Uszka wrzucić do wrzącej wody z dodatkiem soli i oleju, gotować 1-2 minuty od chwili wypłynięcia na powierzchnię.

Wyjąć łyżką cedzakową i można podawać.

Smacznego.