Przepis na uszka z kapustą i grzybami otrzymaliśmy od Pana Oskara.
Składniki na ciasto:
- 3 szklanki mąki tortowej,
- 2 łyżki stopionego masła,
- 1 żółtko
- 1 jajko
- 1 szklanka gorącej wody,
Składniki na farsz:
- 1/2 kg kapusty białej,
- 1 cebula,
- 4 łyżki oleju
- 10 dag suszonych grzybów,
- Sól i pieprz do smaku
- 1 łyżka bułki tartej
- przyprawa do zup w płynie do smaku
Przygotowanie farszu
Grzyby dokładnie umyć, zalać ciepłą wodą i odłożyć na 1 godzinę, następnie ugotować, wyjąć z wody, drobno posiekać.
Kapustę ugotować w całości w wodzie z dodatkiem soli, odcedzić, odcisnąć, posiekać.
Na rozgrzanych 2 łyżkach oleju zeszklić drobno pokrojoną cebulę, dodać kapustę, grzyby, bułkę tartą, doprawić do smaku solą, pieprzem i przyprawą do zup.
Wymieszać i chwilę podsmażyć.
Przygotowanie ciasta:
Do miski przesiać mąkę, dodać jajko, żółtko, masło, zamieszać, stopniowo wlewać wodę i zagnieść elastyczne ciasto.
Zawinąć w folię i odłożyć na pół godziny. Następnie ciasto po kawałku cienko rozwałkować i foremką do babeczek wycinać krążki.
Nakładać farsz, złożyć na pół i dokładnie zlepić. Rogi zawinąć na palec i zlepiając połączyć.
Gotowanie uszek
Uszka wrzucić do wrzącej wody z dodatkiem soli i oleju, gotować 1-2 minuty od chwili wypłynięcia na powierzchnię.
Wyjąć łyżką cedzakową i można podawać.
Smacznego.