Ryba po grecku to kolejna propozycja świątecznej potrawy przesłana przez Pana Oskara. Autor deklaruje, że przepis jest łatwy, a przygotowanie potrawy zajmuje około godziny.
Składniki:
- ryba ok 80-100 dag dorsza lub mintaja
- jajka 2 szt
- bułka tarta, sól i pieprz
- olej
- marchewka 5/6 szt
- pietruszka 1/2 szt
- cebula 2 szt
- papryka w proszku ostra ok 1/2 łyżeczki
- liść laurowy, ziele angielskie
- koncentrat pomidorowy
- cukier
Przygotowanie:
Rybę, jeśli trzeba, rozmrażamy, osuszamy i kroimy na kawałki. Posypujemy pieprzem i solą. Panierujemy w roztrzepanym jajku i tartej bułce albo mące i smażymy na rumiano.
Marchew i pietruszkę obieramy i ścieramy na dużych oczkach tarki.
Cebulę kroimy i szklimy na oleju.
Dodajemy marchew, pietruszkę i przyprawy.
Podlewamy wodą i dusimy często mieszając.
Gdy warzywa zaczną mięknąć, doprawiamy przyprawami i koncentratem do smaku.
Na spód naczynia wykładamy warzywa i kładziemy rybę, przykrywamy warzywami i tak do końca składników.
Ostatnią warstwą powinny być warzywa.