Przepisy świąteczne: Sałatka śledziowa z kukurydzą i fasolką szparagową

sałatka

Przepis na sałatkę śledziową z kukurydzą i fasolką szparagową otrzymaliśmy od Pana Oskara, który o potrawie pisze, że jest łatwa w przygotowaniu i trzeba na to poświęcić około 90 min, z czego większość tego czasu zajmuje samo moczenie śledzi w wodzie.

 

Składniki:

  • Filet śledziowy – 3 szt.
  • Ogórki konserwowe – 6 szt.
  • Fasolka szparagowa – puszka
  • Kukurydza Konserwowa – 5 łyżek
  • Sok z cytryny – 1 łyżka
  • Cebula – 1 szt.
  • Posiekany szczypiorek – 2 łyżki
  • Pieprz – szczypta
  • Majonez – 3 łyżki

Przygotowanie:

Filety wymocz w wodzie przez 60 min i odsącz.

Pokrój je w paseczki, skrop sokiem z cytryny i oprósz pieprzem.

Ogórki i cebulę również pokrój w paseczki.śle

Wszystkie składniki sałatki łączymy z majonezem.

Sałatkę dekorujemy zieleniną.