Przepisy świąteczne: Sałatka śledziowo-ziemniaczana

sałatka_sledziowa

 

Sałatka śledziowo-ziemniaczana to kolejny przepis od Pana Oskara nadesłany na nasz konkurs świąteczny.

Składniki:

  • Filet śledziowy – 4szt
  • Ziemniaki – 4szt
  • Cebula – 1sz
  • Fasolka zielona konserwowa – 1 puszka
  • Sól, pieprz i cukier – do smaku

Filety moczymy przez godzinę, potem kroimy w paski po 1 – 2 cm.

Ziemniaki kroimy w plastry, a fasolkę odsączamy z zalewy.

Następnie łączymy składniki sałatki, doprawiamy do smaku.

Cebulę ścieramy na tarce, dodaj majonez.

Powstałym sosem polewamy sałatkę.

Wstaw na 30 minut do lodówki.

Podajemy schłodzoną.