– Wegańskie pierogi ruskie z dodatkiem ziemniaków i tofu. Ich sekretem jest podsmażona cebulka, która sprawia, że są podobne smakiem do pierogów z serem i ziemniakami – pisze Pani Małgorzata, która przesłała nam przepis.
Składniki na cisto:
- 500 g mąki pszennej
- 200 ml gorącej wody
- szczypta soli
- 3 łyżki oleju rzepakowego
Składniki farszu:
- 600 g ziemniaków
- 1 cebula pokrojona w drobną kosteczkę
- ½ kalafiora
- 3 łyżki zmielonych migdałów
- 150 g wędzonego tofu
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- sól, pieprz do smaku
Przygotowanie farszu:
Nastawiamy piekarnik na 200 stopni.
Kalafiora podziel na różyczki i wyłóż na blachę do pieczenia, dodaj soli i pieprzu i skrop oliwą.
Ziemniaki ugotuj w mundurkach, obierz i przeciśnij przez dużą praskę do ziemniaków.
Kalafiora zmiksuj z tofu i połącz ziemniakami.
Cebulę podsmaż na łyżce oliwy i dodaj do reszty masy.
Dopraw solą i pieprzem i dodaj migdały i pozostaw pod przykryciem przez 20 minut.
Przygotowanie ciasta:
Składniki ciasta wykładamy na stolnicę i zagniatamy ciasto.
Ciasto zagniatamy długo, by powstała masa przypominała plastelinę.
Ciasto wałkujemy na cienki placek i wycinamy szklanką koła.
Przygotowanym farszem napełniamy koła z ciasta i lepimy z nich pierożki.
W garnku gotujemy wodę z solą i gotujemy pierogi aż do momentu aż wypłyną na powierzchnię.