Przepis na świąteczny sernik z brzoskwiniami na korzennym spodzie otrzymaliśmy od Pani Małgorzaty.
Ciasto korzenne, składniki:
- 2 szklanki mąki pszennej
- szczypta soli
- 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżka kakao
- 2 łyżki przyprawy piernikowej
- 2/3 szklanki cukru
- 200 g masła twardego
- 2 jajka
Masa serowa, składniki:
- 1 kg zmielonego twarogu sernikowego
- 200 g cukru
- 30 g mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka cukru wanilinowego
- 200 ml śmietanki 30%
- 3 jajka
- I dodatkowa duża puszka brzoskwiń i cukier puder.
Prostokątną formę o wymiarach 20 x 30 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Do miski (lub na stolnicę) wsypać mąkę, dodać sól, proszek do pieczenia, kakao, przyprawę piernikową, cukier. Wszystko wymieszać. Dodać pokrojone w kosteczkę zimne masło. Rozdrabniać składniki aż powstanie drobna kruszonka (palcami lub siekać nożem na stolnicy).Dodać jajka i połączyć składniki w gładkie oraz jednolite ciasto. Uformować kulę, podzielić na 2 części. Jedną część ciasta włożyć do lodówki, drugą pokroić na plasterki i wyłożyć nimi spód formy, ugnieść palcami na równy placek. Podziurkować widelcem.
Masa serowa:
Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Do misy miksera włożyć ok. 1/4 ilości sera, dodać cały cukier oraz całą mąką ziemniaczaną.
Miksować na średnich obrotach miksera przez ok. 2 – 3 minuty.
Dodać resztę sera, jajka, cukier wanilinowy i znów miksować przez 1 minutę na większych obrotach na jednolitą masę. Wlać śmietankę i miksować aż wszystkie składniki dobrze się połączą.
Wyłożyć na spód, wyrównać powierzchnię, na wierzch wyłożyć odcedzone, osuszone ręcznikiem papierowym pokrojone brzoskwinie.
Na wierzch zetrzeć odłożoną część ciasta (na tarce o dużych oczkach) i wstawić do piekarnika.
Piec przez ok. 45 minut. Stopniowo wyjmować z piekarnika i studzić sernik.
Można posypać cukrem pudrem.