Przepis na kompot z suszu wigilijny do zrobienia dzień przed Wigilią otrzymaliśmy od Pani Małgorzaty.
Składniki:
- 1,5 l wody
- 100 g suszonych jabłek
- 100 g suszonych gruszek
- Od 5 do 10 suszonych śliwek (im więcej tym mocniejszy będzie smak kompotu)
- 5 łyżek (do smaku) cukru waniliowego
- 1 laska cynamonu
- 3 do 5 goździków
Przygotowanie:
Suszone owoce wkładamy do garnuszka i zalewamy ciepłą wodą.
Odstawiamy na całą noc do naciągnięcia.
Następnie gotujemy całość w tej samej wodzie, w której moczyły się owoce przez ok. 30 min.
Kiedy woda się zagotuje, zmniejszamy ogień i dodajemy cukier, starty cynamon oraz goździki.
Tak przygotowany kompot z suszu wigilijny możemy podawać zarówno na ciepło, jak i na zimno.