Przepisy świąteczne. Pasztet z gruszkami (wegański)

Family meeting over Christmas table

Kolacja wigilijna (fot. adobe.stock)

Poniżej przedstawiam przepis na pasztet z gruszkami, który jest naszą tradycyjną świąteczną potrawą – pisze Pan Tomasz i załącza recepturę.

 

Pasztet z gruszkami:

Składniki:

  • 1 gruszka
  • 1 szklanka suchej fasoli
  • 1 szklanka kaszy jaglanej
  • 1/3 szklanki oleju roślinnego
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1/2 łyżeczki rozmarynu
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 1/2 łyżeczki mielonej kolendry
  • 1/4 łyżeczki majeranku
  • sól i pieprz

 

Przygotowanie

Gruszkę obrać i upiec (min 10 min w temp. 200 st C).

W międzyczasie ugotować fasolę (60 min) i kaszę jaglaną. Po ugotowaniu wystudzić.

Wszystkie składniki wymieszać i zblendować. Dodać gruszkę i ponownie zblendować.

Przełożyć do gotowej foremki i piec w 180 st C 40 min. Wystudzić ok. 3 godz.

Najlepiej smakuje z kiszonym ogórkiem, chrzanem lub musztardą.

 

 

 

Życzę smacznego!