– Poniżej przedstawiam przepis na pasztet z gruszkami, który jest naszą tradycyjną świąteczną potrawą – pisze Pan Tomasz i załącza recepturę.
Pasztet z gruszkami:
Składniki:
- 1 gruszka
- 1 szklanka suchej fasoli
- 1 szklanka kaszy jaglanej
- 1/3 szklanki oleju roślinnego
- 2 łyżki sosu sojowego
- 1/2 łyżeczki rozmarynu
- 1 łyżeczka tymianku
- 1/2 łyżeczki mielonej kolendry
- 1/4 łyżeczki majeranku
- sól i pieprz
Przygotowanie
Gruszkę obrać i upiec (min 10 min w temp. 200 st C).
W międzyczasie ugotować fasolę (60 min) i kaszę jaglaną. Po ugotowaniu wystudzić.
Wszystkie składniki wymieszać i zblendować. Dodać gruszkę i ponownie zblendować.
Przełożyć do gotowej foremki i piec w 180 st C 40 min. Wystudzić ok. 3 godz.
Najlepiej smakuje z kiszonym ogórkiem, chrzanem lub musztardą.
Życzę smacznego!