Wiele osób już z samego rana spieszy się do swojej ulubionej kawiarni, aby móc rozpocząć poranek od wypicia aromatycznego napoju. Kluczem do sukcesu jest przede wszystkim dobrej jakości ziarno, które zostanie zmielone bezpośrednio przed zaparzeniem. Duże znaczenie ma również to, w jaki sposób zostanie przygotowana kawa. Obecnie najpopularniejszy jest ekspres do kawy, ale nie brakuje też szeregu alternatywnych metod parzenia. Za każdym razem można uzyskać zupełnie inny smak. Warto wobec tego poeksperymentować i spróbować kawy z kawiarki, french pressa czy chociażby z drippera. Wystarczy zaledwie kilka akcesoriów home barista do tego, aby móc każdego dnia cieszyć się pyszną kawą w domowym zaciszu.
Od czego zacząć swoją przygodę z kawą rzemieślniczą?
Jeśli ktoś chce wypić kawę, to musi oczywiście w pierwszej kolejności ją nabyć. Tutaj jednak pojawiają się już schody, bo nie może być to byle jaka kawa, powinno się postawić na wysokiej jakości surowiec. Jest nim wysokogatunkowa kawa rzemieślnicza, która ma niewiele wspólnego z produktami powstającymi w dużych fabrykach w sposób przemysłowy. Najlepiej będzie odwiedzić sprawdzony sklep z kawą, który oferuje świeżo palone ziarna. W ich przypadku można mieć pewność, co do wysokich walorów smakowo-zapachowych. Można byłoby spędzić cały dzień na przeglądaniu półek rozmaitych dyskontów spożywczych, ale bez wątpienia nie znajdzie się na nich kawa speciality. Należy szukać jej w palarni, do której przywożone jest świeżo zebrane ziarno prosto z plantacji. Jako że zbiór jest ręczny, to w opakowaniu kawy rzemieślniczej można znaleźć wyłącznie dojrzałe, nieuszkodzone ziarna. Przychodzą one ścisłą selekcję i są oceniane przez doświadczonych Q-graderów. Mając już zakupioną kawę, można przejść do zaopatrzenia się w szereg innych akcesoriów. Jeśli ktoś myśli, że wystarczy tylko expres do kawy i ziarna, to niestety mocno się zdziwi. Barista potrzebuje też wielu innych narzędzi.
Pyszna kawa w dowolnym momencie – co będzie potrzebne do jej zrobienia?
Osoby chcące cieszyć się każdego dnia pyszną kawą, będą potrzebować do jej profesjonalnego przygotowania różnych akcesoriów. Zawsze trzeba kupować kawę ziarnistą i mielić ją tuż przed zaparzeniem. W ten sposób można cieszyć się bogatym smakiem i zapachem. Kolejnym produktem jest woda, która również nie może być byle jaka, wodociągowa się nie nadaje. Mogłoby się wydawać, że woda jest naturalna i nie ma wpływu na smak kawy, ale w praktyce wygląda to już zupełnie inaczej. Najlepszym rozwiązaniem jest wyposażenie się w dzbanek filtrujący wodę lub w dobrej jakości wodę źródlaną. Przy jej wyborze trzeba jednak mieć na uwadze stopień mineralizacji, twardość, alkaliczność, pH.
W jakie narzędzia się zaopatrzyć, aby upajać się pyszną kawą każdego dnia?
Bardzo ważną kwestią w podczas przygotowywania kawy jest zachowanie właściwych proporcji ziaren do wody. Do precyzyjnego odmierzenia kawy niezbędna jest wobec tego waga. Powinna ważyć ona z dokładnością do 0,1 g, aby być w pełni precyzyjnym w pomiarach. O zmielenia ziaren kawy potrzebny będzie młynek. Najwygodniejszy w użyciu jest oczywiście model elektryczny, bardzo prosty w obsłudze, pozwalający na bezwysiłkowe mielenie. Świetną opcją będzie też zakup czajnika elektrycznego z regulowana temperaturą, co mocno ułatwi i przyspieszy parzenie kawy. W przypadku zwykłego czajnika konieczny będzie zakup dokładnego termometru. Kontrolować trzeba też czas parzenia kawy, dlatego nie może zabraknąć minutnika. Przyda się również temper do ubijania zmielonej kawy, który powinien mieć odpowiednią średnicę dostosowana do wielkości sitka kolby. Godny polecenia będzie również dzbanek do spieniania mleka, jeśli ktoś chce mieć więcej możliwości do wyboru niż tylko espresso.