W środę (8 czerwca) w Muzeum Sportu i Turystyki w Warszawie odbyła się uroczysta gala przyznania Laurów Marszałka Województwa Mazowieckiego najbardziej wyjątkowym lokalnym produktom spożywczym z terenu Mazowsza. Spośród 127 zgłoszeń, nadesłanych zarówno przez producentów indywidualnych, jak i przedsiębiorców, kapituła wybrała najlepsze z nich w sumie w 12 kategoriach. Wśród nagrodzonych i wyróżnionych przysmaków znalazły się trzy z terenu powiatu legionowskiego.
– Konkurs o Laur Marszałka od lat pokazuje, że smaki mazowieckich produktów są bardzo różnorodne, ale łączą je wierność tradycji, staranność producentów i przepisy przekazywane z pokolenia na pokolenie. Dziedzictwo kulinarne jest nieodłączną częścią regionalnej tradycji, która mimo upływu lat, wciąż trwa – wskazał marszałek Adam Struzik i podkreślił, że nagrody przyznawane przez samorząd województwa tradycyjnym produktom są gwarancją jakości.
W tej edycji konkursu zgłoszono 127 produktów żywnościowych: w tym 106 wytwarzanych przez producentów indywidualnych oraz 21 wytwarzanych przez przedsiębiorców. Podczas posiedzeń kapituły konkursowej, które odbyły się w maju, jej członkowie dokonali oceny dostarczonych produktów, a następnie przyznali wyróżnienia i wybrali laureatów.
– Do konkursu co roku zgłasza się wielu producentów, którzy chcą się pochwalić swoimi produktami – mówi Janina Ewa Orzełowska, członek zarządu województwa mazowieckiego. – Warto zauważyć, że nagradzamy nie tylko producentów komercyjnych, ale także koła gospodyń wiejskich, stowarzyszenia i osoby indywidualne, które pasjonują się kuchnią regionalną i pielęgnują kulinarną tradycję – podkreśla.
W konkursie o Laur Marszałka na najlepszy produkt roku 2021 mogli wziąć udział producenci żywności z terenu województwa mazowieckiego. Zarówno firmy komercyjne, jak i podmioty oraz organizacje wytwarzające żywność na mniejszą skalę, takie jak: koła gospodyń wiejskich, stowarzyszenia, gospodarstwa agroturystyczne, gospodarstwa ekologiczne, osoby fizyczne. Koniecznym warunkiem było udokumentowanie swojej działalności posiadanymi certyfikatami, dyplomami, zaświadczeniami lub innymi dokumentami, np. potwierdzającymi prezentację produktu na targach, wystawach, imprezach lokalnych i regionalnych. Co ważne, zgłoszony produkt musiał być powtarzalny, tak by można go było m.in. promować przy różnych okazjach.
Jak podkreśla radny województwa i przewodniczący komisji rolnictwa i terenów wiejskich Leszek Przybytniak, Mazowsze ma się czym pochwalić w dziedzinie regionalnej kuchni. – Nasi producenci żywności wiedzą, jak łączyć tradycję z nowoczesnością, by uzyskać potrawy najwyższej jakości. Wśród nagrodzonych produktów mamy zarówno wyroby piekarnicze, ciasta, doskonałe soki i przetwory owocowe, jak i nabiał czy produkty mięsne. Nie zabrakło także wina czy nalewek – podsumowuje.
Poniżej prezentujemy nagrodzone i wyróżnione produkty z terenu powiatu legionowskiego:
LAUR w grupie producentów indywidualnych zdobyła:
- w kategorii produkty mleczarskie – Dorota Dyga z Gąsiorowa w gminie Serock za Gąsiorowski ser edamski na suchą skórkę
Wyróżnienie Kapituły w grupie producentów indywidualnych zdobył:
- w kategorii miody – Pasieka Pod Kogutem – Robert Stojak z Serocka za Miód wielokwiatowy Ziemi Serockiej.
Wyróżnienie w grupie przedsiębiorców zdobyła:
- w kategorii Wyroby pochodzenia zwierzęcego – Biała Tynka Joanna Dyga – Piszewska z Gąsiorowa w gminie Serock za Ementaler z Białej Tynki.
Pełną listę nagrodzonych i wyróżnionych produktów z Mazowsza można znaleźć na stronie internetowej Samorządu Województwa Mazowieckiego.
źródło: Samorząd Województwa Mazowieckiego.