Pomimo upału, od piątku do niedzieli w sali wiejskiej Remizy OSP Kałuszyn odbyły się pyszne warsztaty: przetwórcze i cukiernicze.
W piątek i w sobotę (9-10 czerwca) uczestnicy warsztatów „słoikowych”, pod okiem Pani Jadwigi z firmy słoik.pl przyrządzili nietypowe przetwory: aromatyczny chutney z jabłek, rzodkiewkę w słodkiej zalewie i kiszoną marchew z kminem rzymskim. Skorzystali też z propozycji prowadzącej, aby skomponować własny przepis. Tak powstała „Truskawa z Kałuszyna” w dwóch odsłonach- ze świeżą miętą oraz z palonym pieprzem i świeżym tymiankiem. W jednym ze spotkań Koło gościło bardzo zacne koleżanki z KGW w Nieporęcie „W rumiankowym ogrodzie”, co zostało uwiecznione na zdjęciu zrobionym na kałuszyńskiej „Sąsiedzkiej Ławeczce Pełnej Uczuć”.
W sobotę i w niedzielę natomiast, odbyły się słodkie warsztaty cukiernicze, które poprowadziła pani Ania z firmy Lookiernia w Legionowie. Uczestnicy przyrządzili trzy rodzaje tartaletek oraz ozdobne torciki Bento. Przyjacielska atmosfera spotkań sprzyjała nawiązywaniu nowych znajomości, co doskonale wpisuje się w cel realizowanego przez Koło projektu.
Dziękujemy wszystkim uczestnikom oraz prowadzącym za wspólnie spędzony czas.
Warsztaty odbyły się w ramach projektu „Kałuszyński Stół Pełen Ciepła” realizowanych ze środków NOWEFIO przekazanych przez narodowy Instytut Wolności- Centrum Rozwoju Społeczeństwa Obywatelskiego.
Angelika Pasek-Gilarska