Udko z kurczaka confit z puree batatowym, maślane gratin z selera, podane z julienne ze świeżych papryki, cukinii i czerwonej cebuli, zwieńczone oliwą bazyliową oraz blanszowanymi w oleju kawałkami natki pietruszki – to danie zapewniło Bartłomiejowi Swiergalowi z klasy 3 TGT z Powiatowego Zespołu Szkół Ponadpodstawowych im. Jerzego Siwińskiego przy ulicy Targowej w Legionowie udział w finale jednego z najbardziej prestiżowych konkursów kulinarnych w Europie pt. Les Chefs en Or.
Bartłomiej Swiergal z klasy 3 TGT w PZSP im. Jerzego Siwińskiego przy ulicy Targowej w Legionowie został finalistą tegorocznej edycji prestiżowego konkursu kulinarnego dla uczniów szkół gastronomicznych pt. Les Chefs en Or. Udko z kurczaka confit z puree batatowym, maślane gratin z selera, podane z julienne ze świeżych papryki, cukinii i czerwonej cebuli, zwieńczone oliwą bazyliową oraz blanszowanymi w oleju kawałkami natki pietruszki – takie danie zapewniło mu ten sukces.
Finał prestiżowego konkursu dla uczniów szkół gastronomicznych
W dniach 12-13 czerwca 2023 r. w Instytucie Kulinarnym Transgourmet w Piasecznie odbył się finał tegoż konkursu, podczas którego 9 finalistów miało 2 godziny na przygotowanie dania z drobiem w roli głównej. – Bartłomiej zdecydował się przygotować: trybowane udko kurczaka sous-vide pokryte molekularną pianką ze szparagów i ogórka, nuggets z piersi z kurczaka z oscypkiem w cieście kukurydzianym, brunoise z kalarepy pieczonej w soli, puree z żółtej marchwi, szparagi al’dente w sosie bernaise – informują urzędnicy ze Starostwa Powiatowego w Legionowie tj. urzędu, który jest organem prowadzącym dla szkoły, którą w tym konkursie reprezentował Bartłomiej Swiergal.
Nagroda pocieszenia
Uczeń klasy gastronomicznej ze szkoły ponadpodstawowej przy ulicy Targowej w Legionowie niestety nie uplasował się w tym konkursie na podium. Jednak z uwagi na to, że wziął udział w jego finale zdobył nagrodę dla szkoły, którą reprezentował pod postacią bonu w wysokości 500 zł na zakupy w sieci Selgros.
Co to za konkurs?
Konkurs pt. Les Chefs en Or przeznaczony jest dla uczniów szkół gastronomicznych. Jego organizatorami są firmy Transgourmet i Selgros, które umożliwiają młodym pasjonatom sztuki kulinarnej sprawdzenie swoich umiejętności w polskiej edycji tych rozgrywek. Zawsze mają one charakter 2-stopniowy. Podczas pierwszego etapu, który rozgrywany jest w sieci wyłanianych jest 9 najlepszych uczniów ze szkół gastronomicznych w całej Polsce. Ci podczas wielkiego finału, który organizowany jest w Instytucie Kulinarnym Transgourmet przygotowują dania konkursowe, rywalizując zarazem o bardzo cenne nagrody. Są to m. in. nagrody pieniężne oraz staże i profesjonalne szkolenia gastronomiczne.
Zdjęcia: powiat legionowski