Co zrobić, aby Twoje dziecko nie łapało ciągle infekcji po powrocie do szkoły? Oto sprawdzone sposoby na wzmocnienie odporności.
1. Dbaj o zdrową dietę swojego dziecka
Powinna być dobrze zbilansowana, bo wszelkie niedobory mogą prowadzić do osłabienia organizmu, a w konsekwencji odporności. Pamiętaj, aby w diecie dziecka znalazły się:
warzywa, w tym warzywa liściaste,
owoce sezonowe,
źródła białka – chude mięso, nabiał, jaja, ryby czy strączki,
zdrowe tłuszcze, w tym pochodzące z orzechów i olejów roślinnych.
Staraj się ograniczać za to przetworzone jedzenie, bogate w tłuszcze trans oraz cukier, bo mogą one osłabiać mikroflorę jelit.
2. Aktywność fizyczna nawet zimą
Jest niezwykle ważna, bo poprawia kondycję i stan zdrowia całego organizmu, ale wpływa też bezpośrednio na odporność. Dlatego staraj się, aby Twoje dziecko uprawiało jak najwięcej sportu. Koszykówka, basen, gimnastyka – każdy rodzaj aktywności jest dobry dla zdrowia.
Wyjątkowo dobrze na organizm działa jednak aktywność uprawiana na świeżym powietrzu. Dlatego zachęcaj dziecko do jazdy na rowerze, pieszych wycieczek, biegania czy grania na zewnątrz w piłkę. To wszystko powinno wpłynąć pozytywnie na jego odporność. Aktywność fizyczna pozwala też regulować poziom stresu, który ma bezpośredni wpływ na zdrowie jelit oraz odporność.
3. Zadbaj o odpowiedni poziom witaminy D
Witamina D ma niezwykle ważny udział w budowaniu odporności, a jej niedobory mogą prowadzić do częstszych infekcji. Ta witamina powstaje w skórze głównie pod wpływem słońca. Dlatego jesienią i zimą wiele osób w Polsce oraz innych krajach z niskim nasłonecznieniem cierpi na jej niedobory. Jeśli Twoje dziecko częściej choruje w tym okresie, warto sprawdzić u niego poziom witaminy D. Jeśli okaże się zbyt niski, dobrze jest podawać mu suplementy z witaminą D3.
4. Dbaj o mikrobiom
W okresie jesienno-zimowym warto zadbać również o kondycję mikroflory jelitowej. Możesz to robić wzbogacając jego dietę o produkty bogate w probiotyki. Należą do nich:
kiszonki, głównie kapusta oraz ogórki
fermentowany nabiał, czyli kefir, maślanka, jogurty
fermentowane przetwory soi, czyli azjatyckie miso lub tempeh
kombucha
Warto włączyć też do diety dziecka prebiotyki, czyli składniki, które sprzyjają namnażaniu dobrych bakterii jelitowych. Należą do nich na przykład banany, czosnek, cebula. Dobrze na zdrowie jelit działa też błonnik. Jego najlepsze źródła to zboża pełnoziarniste, owoce oraz warzywa.
5. Stosuj synbiotyki dla dzieci
Czasami dieta bogata w probiotyki to za mało, aby dobrze wzmocnić bądź zregenerować mikrobiom. Po infekcjach rotawirusowych, po antybiotykoterapii czy w okresie jesienno-zimowym dobrze jest wspierać mikrobiom dziecka, podając mu synbiotyki dla dzieci.
Synbiotyk dla dziecka to połączenie probiotyku z prebiotykiem, dzięki czemu jeszcze lepiej wzmacnia mikrobiom. Wybierając synbiotyki dla dzieci upewnij się, że zawierają one dobrze przebadane szczepy bakterii probiotycznych, takie jak Lactobacillus rhamnosus GG.