Ile kosztują potrawy wigilijne w Legionowie? Gastronomicy jeszcze przyjmują zapisy na pierogi, barszcz i kapustę

409394689_2054981991520158_6530251301957078181_n

U gastronomików z Legionowa, wyspecjalizowanych w produkcji pierogów, w tym wigilijnych kończą się zapisy na najpopularniejsze potrawy spożywane przy polskich stołach podczas świąt Bożego Narodzenia. U większości z nich zmówienia świąteczne przyjmowane są jeszcze tylko w tym tygodniu. Jakie są ceny wigilijnych pierogów, kapusty i barszczu?

Restauracje domykają zapisy na dania świąteczne

To już ostatni moment, aby zamówić potrawy na bożonarodzeniowy stół u legionowskich restauratorów. Mimo wyższych, niż w ubiegłym roku cen, legionowianie wciąż chętnie zapisują się na potrawy wigilijne, a zwłaszcza na bardzo pracochłonne pierogi. Większość punktów gastronomicznych działających w najbliższej okolicy, a których domeną jest własnoręczna produkcja różnego rodzaju pierogów jeszcze tylko w tym tygodniu przyjmuje zamówienia na to danie w odsłonie bezmięsnej. Chodzi tu głównie o odgrywające jedne z ważniejszych ról przy polskim wigilijnym stole pierogi z kapustą i grzybami.

 

Za 1 kilogram pierogów wigilijnych trzeba zapłacić od 13 do 45 zł

Klientów nie odstraszają ceny gotowych potraw wigilijnych, które w tym roku są wyższe, niż miało to miejsce w 2022 r. Ich wysokość zależy od miejsca sprzedaży oraz od rodzaju składników, wykorzystanych do ich produkcji. W przypadku pierogów z kapustą i grzybami, których z pewnością nie może zabraknąć na wigilijnym stole, to najtaniej kupimy je w marketach typu Biedronka, czy Lidl oraz w sklepach spożywczych, do których tego rodzaju asortyment dostarczają różnego rodzaju firmy garmażeryjne. Ceny 1 kilograma pierogów z kapustą i grzybami w tego rodzaju punktach sprzedaży kształtują się na poziomie od 13 zł wzwyż. Zdecydowanie więcej za pierogi wigilijne trzeba zapłacić w restauracjach i u osób samodzielnie je wyrabiających, a oferujących swoje usługi np. w internecie. W sieci na legionowskich forach internetowych w ostatnim czasie pojawiło się wiele tego typu ofert, w których to osoby indywidualne, nie prowadzące na co dzień żadnej restauracji proponują tego typu przedświąteczną usługę. Koszt 1 kilograma pierogów z kapustą i grzybami u ogłaszających się w internecie dostawców waha się na ogół od 26 do 30 zł. – Proponuję 20 sztuk pierogów z kapustą i grzybami za 27 zł lub 40 sztuk za 52 zł – to tylko przykładowy anons. W restauracjach pierogi wigilijne są znacznie droższe, zaś u legionowskich gastronomików, których są one niewątpliwą wizytówką i znakiem rozpoznawczym, za 1 kilogram tego świątecznego specjału trzeba zapłacić od 38 zł do 45 zł.

 

Pierożkarnia Babci Niusi przy Kopernika

Mieszcząca się na rogu ulic Marszałka Józefa Piłsudskiego i Mikołaja Kopernika w centrum Legionowa Pierożkarnia Babci Niusi przyjmuje zamówienia wybranych bożonarodzeniowych potraw tylko do najbliższej soboty, 16 grudnia 2023 r. Pierogi produkowane w tej restauracji pakowane są po 10 sztuk. Można tu nabyć pierogi wigilijne takie jak te z kapustą i grzybami leśnymi, takimi jak podgrzybki i borowiki, z soczewicą i grzybami oraz z kaszą gryczaną i pieczarkami. Jedno opakowanie ww. dań kosztuje tu 37 zł. Ponadto w ofercie bożonarodzeniowej Pierożkarni Babci Niusi znajdują się inne rodzaje pierogów, w tym te mięsne i z serem, uszka, kapusta wigilijna z grochem, barszcz czerwony, czy też zupa grzybowa. Dla przykładu, za 1 litr barszczu czerwonego na naturalnym zakwasie trzeba w tym miejscu zapłacić 31 zł, zaś za 1 kilogram kapusty wigilijnej z grochem 42 zł. – Zamówień mamy sporo, głównie na pierogi – mówią gastronomicy z Pierożkarni Babci Niusi. – Jest to potrawa, która w Wigilię po prostu musi być na stole. Pierogi z kapustą i grzybami najczęściej gotuje się właśnie tylko na tę okazję. Jeśli ktoś nie umie ich zrobić, woli kupić, niż ryzykować, że się nie udadzą – dodają.

Poklejone Kluchy przy Jagiellońskiej

Równie pracowity tydzień przeżywa z pewnością inna legionowska restauracja specjalizująca się w produkcji pierogów. Mianowicie, chodzi o mieszczące się w pawilonach handlowych stojących na rogu ulic Marszałka Józefa Piłsudskiego i Jagiellońskiej Poklejone Kluchy. Mimo wykonania kilku telefonów, nie udało nam się skontaktować z gastronomikami pracującymi w tym punkcie. Być może dlatego, że próbowaliśmy porozmawiać w piątek, 15 grudnia 2023 r., a ten dzień jest ostatnim dniem, w którym w tej restauracji można składać zamówienia na potrawy wigilijne. Niemniej jednak, z dostępnej w sieci oferty świątecznej tej restauracji wynika, że za 1 kilogram pierogów z kapustą i grzybami trzeba tu zapłacić 43 zł, za 1 litr barszczu wigilijnego 18 zł, a za 1 kilogram kapusty wigilijnej z grzybami 45 zł. Oprócz tego, we wskazanym punkcie na tegoroczny stół świąteczny można zamówić m. in. pierogi z mięsem, ruskie i kresowe, różne rodzaje krokietów oraz bigos.

Pierogarnia przy Batorego

W działającej przy ulicy Stefana Batorego w centrum Legionowa pierogarni zamówienia na pierogi wigilijne tj. te z kapustą i pieczarkami można składać jeszcze w przyszłym tygodniu. 1 kilogram tego dania w tym punkcie kosztuje 38 zł.