Każdy domowy seans firmowy, wieczór z planszówkami w gronie znajomych czy impreza urodzinowa nie może odbyć się bez słonych przekąsek! Kukurydziane nachosy oraz ziemniaczane chipsy w różnych wariantach smakowych to już właściwie must have. Aby przełamać ich chrupkość, dobrze mieć pod ręką pikantny sos do chipsów albo łagodny dip, w którym można maczać ulubione smakołyki. Tylko na jaką wariacje aromatów postawić? Poznaj najlepsze z nich!
Domowy czy gotowy sos do chipsów?
Przygotowanie słonych przekąsek, nawet jeśli to wyłącznie rodzinny seans firmowy, potrafi być angażujące pod względem czasowym. Krojenie wszystkich składników na domową deskę serów oraz wędlin, czy zrobienie tostów na gorąco raczej nie zostawia się na ostatnią chwilę. Pozostaje przesypanie wszelkich sypkich przekąsek do miseczek i gotowe! No prawie – przydałby się jeszcze jakiś aromatyczny dip do chipsów i nachosów. Zawsze można spróbować przygotować go samodzielnie, ale wymaga to umiejętnego łączenia smaków, aby całość dobrze się komponowała. Aromaty muszą czasem się też przegryźć przez kilka godzin, żeby zyskały oczekiwaną głębię. Niezbędne są też świeże produkty wysokiej jakości – w przeciwnym razie smak może nas rozczarować, zamiast oczarować. Dobrze więc mieć w domu chociaż jeden, gotowy sos do chipsów na wszelkich wypadek. Jeśli będziesz mieć ich więcej, zawsze możesz na szybko zrobić taki klasyk jak sos 1000 wysp (połączenie ketchupu i majonezu) czy sriracha mayo (majonez razem z sosem sriracha).
Pomidorowa salsa lub ketchup – klasyczny dip do chipsów
Zarówno przekąski na bazie ziemniaka, jak i kukurydzy świetnie komponują się z dodatkami, których głównym składnikiem są pomidory. Wszystko ze względu na ich delikatną słodycz oraz świeży aromat. Jeśli masz więcej czasu, możesz samodzielnie przygotować domową salsę. Do jej przyrządzenia potrzebne są świeże warzywa lub te z puszki, ocet, cukier, przyprawy i ostra papryczka, jeśli chcesz zrobić pikantny sos do chipsów. Dip wymaga podgrzania i zbalansowania smaków – nie każdemu takie aromaty muszą pasować, szczególnie do chrupkich przekąsek.
Bezpiecznym rozwiązaniem będzie np. ketchup Fanex, który jest uniwersalny i przyda się nie tylko jako sos do chipsów, ale także dodatek do kanapek, potraw z grilla czy ulubionych fast foodów. Możesz zdecydować się na wariant łagodny, pikantny oraz premium (ketchup nr VII wyróżniony znakiem jakości „Q”). Każdy charakteryzuje się wyrazistym smakiem, a sekretem aromatu są starannie dobrane składniki razem z dobrze dopasowaną mieszkanką świeżych przypraw.
Czas na czosnek, czyli nieco pikantny sos do chipsów
Czosnkowy sos do chipsów to jedno z najbardziej popularnych uzupełnień przekąsek w wielu krajach na całym świecie. Swoją charakterystyczną ostrość zyskuje oczywiście dzięki użyciu czosnku, który zostaje ułagodzony przed dodatek majonezu, a czasem jogurtu, jeśli dip ma być lżejszy. Nie może też zabraknąć przypraw takich jak sól i pieprz. Intensywny smak bardzo dobrze współgra ze słonością chipsów. Dla wielu osób sos czosnkowy jest podstawową udanego przyjęcia urodzinowego, rodzinnego grilla czy wieczoru filmowego.
Podczas przygotowywania tego pikantnego sosu do chipsów czosnek jest zazwyczaj miażdżony lub drobno siekany, aby smak był jak najbardziej wyrazisty. Dip musi jednak spędzić w lodówce kilka godzin, aby całość zyskała oczekiwanej mocy. Jeśli potrzebujesz go na już, bo goście właśnie wchodzą po schodach, sięgnij po sprawdzony sos czosnkowy Fanex. Ze względu na swoją kremową konsystencję świetnie nadaje się jako dodatek do słonych przekąsek, podkreślając ich chrupkość. Smak jest wyrazisty, ale nie przytłacza w trakcie jedzenia.
Serowy dip do chipsów – aż ciągnie do przekąsek!
Sos serowy przede wszystkim serwowany jest razem z nachosami, ale nie ma żadnych przeciwwskazań, aby zanurzać w nim również ziemniaczane chipsy. Jego gęsta struktura sprawia, że przekąski są nim idealnie oblepione z każdej ze stron. W przypadku tego sosu do chipsów najważniejsze jest wybranie odpowiedniego rodzaju sera – najlepiej zgodnie z własnymi upodobaniami, chociaż najbardziej popularny jest cheddar. Pozostałe składniki to przeważnie mleko, masło, mąka i przyprawy, takie jak sól, pieprz, papryka czy pieprz cayenne. Często dodaje się także jalapeno, papryczki chili czy czosnek, jeśli zależy nam na pikantnym sosie do chipsów.
Przygotowywanie sosu na własną rękę zazwyczaj polega na stopniowym topieniu sera w mleku i maśle, wraz z przyprawami. Całości nie wolno jednak zagotować, bo główny składnik może się zważyć. Ten dip do chipsów powinien mieć gładką, kremową konsystencję, która idealnie komponuje się z kruchymi chrupkami. Aby to było możliwe, trzeba go cały czas podgrzewać, co może być uciążliwe w trakcie organizowania imprezy. Wygodnym, a jednocześnie smakowitym rozwiązaniem jest sos serowy Fanex, który wręcz rozpływa się w ustach! A wszystko to dzięki aksamitnej strukturze i wyrazistemu połączeniu dobrej jakości sera z przyprawami. Idealne zestawienie na każde spotkanie towarzyskie czy spokojny wieczór z ulubionym serialem.