Superfoods to lista najcenniejszych składników spożywczych, które możemy włączyć do swojej diety. Jednym z najbardziej znanych i lubianych są karczochy. Jakie cenne minerały, związki i witaminy zawierają? Jakie właściwości zdrowotne wskazują? Poznajmy smaczne i zdrowie jedzenie z bliska.
Co warto wiedzieć o karczochach?
Znane i cenione za walory smakowe karczochy zaliczane są do rodziny astrowatych. Inna nazwa to artyszok- powszechnie stosowana wśród szefów kuchni. Na szczególną uwagę zasługuje także fakt, że karczochy były uprawiane przez ludność jako jedne z pierwszych roślin. W naszym kraju karczochy nie są powszechnie wykorzystywane- uznawane za jeden z produktów ekskluzywnych. Warto jednak zauważyć, że z roku na rok zainteresowanie karczochami wzrasta.
Naturalnym miejscem występowania karczochów jest region śródziemnomorski. Nic więc dziwnego, że po dziś dzień to basen Morza Śródziemnego jest miejscem największych plantacji karczochów. Co więcej, te znane rośliny uprawiane są także na terenie Ameryki Południowej, Wysp Kanaryjskich, czy Azji.
Jakie właściwości zdrowotne oferują naszym organizmom karczochy?
Karczochy od niepamiętnych czasów były wykorzystywane w medycynie ludowej. Przede wszystkim są to rośliny znane ze swoich cudownych właściwości bardzo korzystnie wpływających na problemy związane z układem trawiennym. Ciekawostką jest fakt, że w czasach starożytnych karczochy były stosowane jako lek na poprawę działania wątroby i nerek. W składzie karczochów odnaleźć można bogatą listę wielu cennych składników, które korzystnie wpływają na nasze zdrowie. Do najważniejszych zaliczyć należy m.in.:
- Potas,
- Cynk,
- Wapń,
- Żelazo,
- Cynaryna,
- Witamina C,
- Białko,
- Węglowodany,
- Tłuszcze.
Karczochy wspierają proces odchudzania. Walory smakowe, które idą w parze z niską kalorycznością, to idealne połączenie. Dzięki temu osoby będące na diecie mogą spożywać karczochy bez ograniczeń.
Karczochy zawierają bardzo dużą ilość błonnika. W składzie zmalała się także inulina. Dzięki temu karczochy wykazują działania probiotyczne, co wpływa na podniesienie poziomu odporności.
Karczochy to niezwykle cenny składnik w diecie osób, które mierzą się z problemami związanymi z funkcjonowaniem wątroby. Karczochy stymulują także wydzielanie żółci w układzie pokarmowym. Dodatkowo usprawniają jej przepływ pod kątem dróg żółciowych.
Co więcej, jest to roślina, która według badań wpływają na obniżenie poziomu złego cholesterolu. W rezultacie możemy znacznie obniżyć także ryzyko wystąpienia miażdżycy.
Wypróbuj gotową, wartościową żywność od FitApetit
W firmie cateringowej FitApetit odnajdą Państwo karczochy w wielu, ciekawych odsłonach. Dieta jest niezwykle urozmaicona i wartościowa. To sprawia, że nawet w przypadku, gdy nie mają Państwo wystarczającej ilości czasu, by samodzielnie przygotować jedzenie, można skorzystać z usług gastronomicznych, i cieszyć się pysznym smakiem na każdy dzień. Nie zwlekaj i złóż zamówienie w sklepie FitApetit.