Jeszcze do końca tego tygodnia, w Monachium piwosze mogą świętować Święto Piwa, czyli Oktoberfest. Nie zachęcam co prawda do upijania się tym (ani żadnym innym) trunkiem, ale pokażę Wam dziś jasną stronę tego złotego napoju. Bowiem, jak się okazuje, piwo, spożywane w umiarkowanych ilościach, ma wiele właściwości zdrowotnych.
Korzyści płynące z picia piwa wynikają przede wszystkim z zawartych w nim przeciwulteniaczy. Do substancji tych należą m.in. związki polifenolowe, których w piwie zidentyfikowano ponad 50. Spośród nich 75-85% pochodzi ze słodu i 15-25% z chmielu. Zawartość polifenoli w każdym piwie jest w dużej mierze uzależniona od rodzaju zboża (jęczmień, pszenica), typu chmielu, jak również zastosowanych procesów podczas produkcji. Sam alkohol wykazuje działanie prozapalne, a podczas jego metabolizmu powstają wolne rodniki, które przyspieszają procesy starzenia. Jednak dzięki obecności zarówno w winie, jak i piwie przeciwutleniaczy, niewielkie ilości tych trunków wykazują działanie ochronne na komórki.
Najlepiej poznanym polifenolem piwnym jest resweratrol, który jest obecny również w winie i grejpfutach. Przeciwulteniacz ten chroni przed uszkodzeniami oksydacyjnymi komórek, obniżając stężenie wolnych rodników oraz zmniejsza stan zapalny. Inne przeciwulteniacze występujące w piwie to katechiny, kwas elagowy, a także flawonole takie jak kwercetyna, kampferol i mirycetyna.
Dobre dla serca
Przeciwulteniacze zawarte w piwie chronią nasze serce, ponieważ hamują utlenianie cholesterolu LDL, zmniejszają agregację płytek krwi (krwinki nie sklejają się ze sobą i nie tworzą skrzepów). Dzięki temu spożywanie tego trunku w umiarkowanych ilościach, zapobiega powstawaniu miażdżycy. Badania dowodzą, że osoby, które wypijają 1 piwo dziennie mają o 31% niższe ryzyko chorób serca. Wykazano również, że kobiety pijące piwo w umiarkowanych ilościach, były mniej narażone na rozwój nadciśnienia tętniczego, niż kobiety które całkowicie stroniły od alkoholu.
Przeciw nowotworom
Pomimo tego że sam w sobie alkohol sprzyja powstawaniu nowotworów, resweratol i ksantohumol, obecne w piwie, hamują wzrost niektórych typów nowotworów (m.in. prostaty, jelita grubego, trzustki).Należy zwrócić jednak uwagę, że działanie przeciwnowotworowe osiągane jest wyłącznie przy ilościach nie większych niż jedna szklanka piwa dziennie. Przekraczanie tych ilości wywołuje efekt odwrotny, mianowicie zwiększa ryzyko nowotworów piersi, trzustki i wątroby.
Dla mózgu
Resweratol obecny w piwie chroni także nasze komórki nerwowe w mózgu. Szacuje się, że wypijanie jednego małego piwa dziennie zmniejsza o 20% ryzyko chorób neurodegeneracyjnych, takich jak Alzeimer. Dodatkowo, podczas badania zdolności umysłowej kobiet w podeszłym wieku, wykazano, że te panie, które wypijały 1 małe piwo dziennie, miały sprawniejsze procesy myślowe, w porównaniu do kobiet w ogóle niepijących.
Wzmacnia kości
Piwo zawiera duże ilości krzemu, który bierze udział we wzroście i rozwoju kości i tkanki łącznej. Uważa się, że piwo jest najlepszym źródłem krzemu w naszej diecie. Wynika to z tego, że napój ten jest powszechnie spożywany, zwłaszcza przez mężczyzn. Dodatkowo krzem w piwie występuje w łatwo przyswajalnej postaci, mianowicie w formie kwasu ortokrzemowego. W badaniach potwierdzono, że mężczyźni, którzy wypijają 2 małe piwa dziennie, mają większą gęstość kości, niż abstynenci. Z drugiej jednak strony, u mężczyzn, którzy wypijają więcej niż 2 małe piwa dziennie, istnieje większe ryzyko złamań kości. Dla kobiet dawka piwa wzmacniająca kości wynosi 1 mały kufel dziennie. I tak jak w przypadku mężczyzn, wypijanie więcej niż 1 małe piwo dziennie, również zwiększa ryzyko złamań. Najwięcej krzemu występuje w jasnych piwach o wysokiej zawartości słodu jęczmiennego i chmielu
Inne zalety
Przeciwulteniacze obecne w piwie wykazują dodatkowo właściwości antybakteryjne, przeciwgrzybicze, przeciwwirusowe. Piwo jest również dobrym źródłem witamin z grupy B (B6, B12, kwas foliowy), które odgrywają w organizmie wszechstronne działanie. Dodatkowo napój ten, w wyniku swych moczopędnych właściwości, może chronić nasze nerki przed kamicą. Badanie dowodzą, że wypijanie 1 piwa dziennie zmniejsza ryzyko wystąpienia tej choroby o 40%.
Tylko w małych ilościach
Przy tych wszystkich zdrowotnych właściwościach piwa, pamiętać należy, że nadmierne jego spożycie zamiast nieść za sobą korzyści, może prowadzić do wielu chorób (wątroby, trzustki, demencji) i uzależnienia. Częste picie piwa może być przyczyną nadwagi, ponieważ jest to napój wysokokaloryczny (1 kufel to ok. 250 kcal). Dodatkowo po jego spożyciu nasila się apetyt na tłuste przekąski.
Lekarze za bezpieczną dawkę uważają 10g etanolu dla kobiety i 20g dla mężczyzny, co w przeliczeniu na piwo daje odpowiednio około 200 ml i 400 ml.
Piwa bezwzględnie powinny unikać kobiety w ciąży, matki karmiące i dzieci. Ponieważ zawarty w nim alkohol może doprowadzić do nieodwracalnych zmian w mózgu dziecka.