Laur Marszałka Województwa Mazowieckiego. Najlepsze mazowieckie smaki z Serocka i Nieporętu!

Uroczysta gala XVIII edycji konkursu o Laur Marszałka Województwa Mazowieckiego (fot. Samorząd Województwa Mazowieckiego)

Uroczysta gala XVIII edycji konkursu o Laur Marszałka Województwa Mazowieckiego (fot. Samorząd Województwa Mazowieckiego)

Chleb zagórski, zieleńska szynka z nogą, ciasto orzechowo-migdałowe bez mąki, smalec z fasoli, marynowane pędy czosnku chili, gąsiorowski ser, miód nektarowo-spadziowy ze spadzi liściastej, miód pitny „Trójniak Urzecki – Maliniak”, chleb żytni z bakaliami oraz pastrami wołowe to najsmaczniejsze mazowieckie specjały uhonorowane 7 maja Laurem Marszałka Województwa Mazowieckiego. Ich autorzy odebrali nagrody z rąk marszałka Adama Struzika. Wśród nich znaleźli się również mieszkańcy powiatu legionowskiego.

 

 

W środę (7 maja) odbyła się uroczysta gala XVIII edycji konkursu o Laur Marszałka Województwa Mazowieckiego. Kapituła konkursu co roku nagradza najlepsze i najsmaczniejsze produkty z Mazowsza.

 

 

W tym roku o Laur Marszałka Województwa Mazowieckiego walczyło ponad 100 produktów. W konkursie wzięły udział firmy komercyjne, a także podmioty i organizacje zajmujące się wytwarzaniem żywności na mniejszą skalę, takie jak koła gospodyń wiejskich, stowarzyszenia, kluby, gospodarstwa agroturystyczne, gospodarstwa ekologiczne, producenci rolni, a także osoby fizyczne. Spośród zgłoszonych smakołyków komisja konkursowa przyznała 10 laurów i 19 wyróżnień.

– To produkty, które wyróżniają się wysoką jakością i świetnym smakiem. Do ich produkcji są wykorzystywane lokalne składniki, a receptura i sposób przygotowania stanowią tradycje kulinarne regionu lub są inspirowane starymi, rodzinnymi przepisami. Zachęcam wszystkich do spróbowania najlepszych produktów żywnościowych z Mazowsza. Wszystkim nagrodzonym serdecznie gratuluję – podkreślił marszałek Adam Struzik.

Wśród nagrodzonych i wyróżnionych byli także indywidualni mieszkańcy powiatu legionowskiego jak i Koła Gospodyń Wiejskich:

Iwona Korzeniowska z Serocka zdobyła Laur Marszałka w kategorii “wyroby piekarnicze” za tradycyjny Chleb Zagórski. Jury konkursowe doceniło nie tylko wyjątkowy smak i chrupiącą skórkę, ale także wierność lokalnej recepturze, która od lat gości na stołach mieszkańców Serocka.

Kolejną laureatką została Dorota Dryga z Gąsiorowa, która otrzymała Laur Marszałka w kategorii “produkty mleczarskie” za Gąsiorowski ser od Doroty. Ten ręcznie wyrabiany ser zyskał uznanie dzięki swojej kremowej konsystencji, naturalnym składnikom i autentycznemu, domowemu charakterowi.

Laur Marszałka otrzymało również Koło Gospodyń Wiejskich „W Rumiankowym Ogrodzie” z Nieporętu w kategorii “owoce, warzywa, przetwory owocowe i warzywne, produkty pochodzenia roślinnego” za smalec z fasoli, który został doceniony nie tylko za to, że jest wyjątkowym przysmakiem, ale również reprezentuje dbałość o zdrowie, smak i naturę.

Wyróżnienie w konkursie przypadło Kołu Gospodyń Wiejskich w Dosinie w kategorii “wyroby piekarnicze”, które zgłosiło do rywalizacji Dosiński chlebek z samopszy – wypiek z pradawnej odmiany pszenicy, który stanowi doskonały przykład powrotu do zdrowych, tradycyjnych składników.

Pełną listę nagrodzonych i wyróżnionych smakołyków w XVIII edycji konkursu o Laur Marszałka Województwa Mazowieckiego można znaleźć na stronie internetowej Samorządu Województwa Mazowieckiego pod TYM adresem.