Sylwia Olejko zdobyła 3 miejsce w I Ogólnopolskim Konkursie Kulinarnym „Literacka Kuchnia”
Konkurs polegał na tym, by uczestnicy inspirowali się literaturą kulinarną. Oprócz samych umiejętności kulinarnych gotujący powinien wykazać się umiejętnościami wspomnianych literatur, z którymi przed konkursem zapoznawali się uczestnicy tych kulinarnych zawodów. W gotowaniu brały udział grupy dwuosobowe, które miały za zadanie wykonać danie główne, deser oraz prezentację dotyczącą wybranych przez siebie tekstów kulinarnych. W konkursie brało udział 19 szkół z całej Polski. Legionowianka reprezentowała Zespół Szkół Gastronomiczno – Hotelarskich nr 1 im. Prof. Eugeniusza Pijanowskiego w Warszawie i deser, który wykonała zajął trzecie miejsce.
Tort czekoladowy z likierem orzechowym
Wypowiedź Sylwii Olejko, mieszkanki Legionowa o samych odczuciach po zdobyciu trzeciego miejsca w kategorii desery jak i samej organizacji konkursu:
– Miłe zaskoczenie, docenienie moich starań i uwieńczenie tego, czego nauczyłam się w szkole, nad czym pracowałam przez 4 lata. Inspirowałam się literaturą „Kawalerowie Angeliny”, który dał mi wiary w moje możliwości. Nie wyszedl deser tak jak chciałam, ale to, że profesjonalnym cukiernikom , kucharzom i członkom związanym z gastronomia smakowało, dodało mi pewności siebie i wiary, że jeżeli będzie się wkładało siebie w to co się robi to można osiągnąć wszystko. Organizacja była na przyzwoitym poziomie, poznałam wielu wybitnych kucharzy i zebrałam cenne doświadczenie co na pewno zaprocentuje w przyszłości.