Nominacja do Perły w Dosinie

521c8f6bb67c8.jpg

Przegraliśmy z mężem pani senator – oświadczył Stanisław Krzyczkowski, który wraz z innymi radnymi pogratulował zwycięzcom konkursu kulinarnego. Mieszkanki Dosina zostały nominowane do nagrody Perła 2013.

 

Mazowieckie Dni Rolnictwa odbyły się 22 i 23 czerwca 2012 roku w Poświętnem. Oprócz szeregu wystaw i kiermaszów, przeprowadzono tam XIII już edycję konkursu kulinarnego „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów”. Konkurs odbywał się dwutorowo: „Najlepszy Regionalny i Lokalny Produkt Żywnościowy” oraz gastronomiczny „Najlepsze Danie i Potrawa Regionalna i Lokalna”. Organizatorem konkursu na szczeblu centralnym była Polska Izba Produktu Regionalnego i Lokalnego w partnerstwie ze Związkiem Województw RP, a na szczeblach regionalnych były samorządy województw we współpracy z PIPRiL oraz ośrodkami doradztwa rolniczego i innymi podmiotami. Wśród przedstawicieli różnych gmin, sukces odnieśli również mieszkańcy Serocka. – Wzorem lat ubiegłych w konkursach kulinarnych uczestniczyły panie z terenu Gminy Serock oraz Stowarzyszenie Wspólnota Lokalna Powiatu Legionowskiego. Panie godnie reprezentowały nasz powiat. Produkty prezentowane w konkursie zostały nagrodzone przez komisje konkursowe, na czele których zasiadły Panie Izabela Byszewska i Hanna Szymanderską reprezentujące Kapitułę Krajowej Polskiej Izby Produktu Regionalnego i Lokalnego – mówi radny Rafał Tyka. Jak wspomina Stanisław Krzyczkowski, zwycięstwo przyniosło nominację do Perły 2013 i udział w ogólnopolskim konkursie kulinarnym „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów”. Otrzymała je Pani Marzena Nowakowska, zamieszkała w Dosinie, za chleb gryczany na zakwasie. I nagrodę w kategorii produkty i przetwory pochodzenia roślinnego zdobyła Pani Iwona Garbulińska, również mieszkanka Dosina za gryczaki z grzybami. Wyróżnienie za napoje regionalne otrzymała Pani Halina Nałęcz,  zamieszkała w Maryninie, za nalewkę żenicha różana. W konkursie gastronomicznym Panie Anna Gajewska i Teresa Krzyczkowska, reprezentujące Stowarzyszenie Wspólnota Lokalna Powiatu Legionowskiego, zajęły II miejsce za zupę grzybową z kluseczkami i zegrzyńskiego sandacza zapiekanego w śmietanie na warzywach z pietruszkową posypką. – Nasze Stowarzyszenie przygotowało wspaniały obiad, przegrało tylko z PPHU Aksamit – gospodarstwem agroturystycznym Rancho Aksamitka – mówią seroccy radni. W drugiej kategorii konkursu główną nagrodę uzyskał Żurek babci Lodzi, golonka „po gawłowsku”, Zbigniewa Aksamita z Gawłowa z powiatu płońskiego. Nagrody i dyplomy dla uczestników konkursu wręczał Pana Adama Struzika Marszałek Województwa Mazowieckiego oraz Pan Andrzej Różycki Dyrektor OT ARR w Warszawie. Radni podziękowali uczestnikom za wkład pracy i wspaniałe reprezentowanie serockiego regionu.

iw