Francuska Tarta Jabłkowa

francuska-tarta-jablkowa

fot. GP/AMK

Prawdziwą  francuską tartę owocową niezwykle trudno znaleźć w sklepie. Można ją jednak łatwo zrobić samemu. Jak uzyskać niepowtarzalnie kruche ciasto i jak ją efektownie udekorować?

Oryginalna francuska tarta jabłkowa to wbrew pozorom prosty wypiek, który wymaga od nas tylko 20 minut pracy, 1 h leżakowania w lodówce i 1 h pieczenia w piekarniku. Można do niej dodać rum, albo calvados. Jabłka odmiany Granny Smith z powodzeniem możemy serwować najbardziej wyszukanym gościom. W wersji codziennej sprawdzi się z samą wodą i wszystkimi rodzajami jabłek, które za każdym razem można na niej układać w inne wzory. Tarta jest tez daniem bezstresowym, bo nic w niej nie musi „urosnąć”. Bez wiszącej nad nami zmory zakalca, tarta wręcz prosi o zimne składniki. Ciasto, z którego jest zrobiona, musi być obowiązkowo wychłodzone i przebywać w lodówce do ostatniej chwili przed aranżacją i pieczeniem. Dzięki tym wszystkim zimnym zabiegom uzyskujemy  niesamowicie chrupiący  wypiek, rodem z francuskiej Normandii.

Przepis

Składniki:

Na ciasto:

2 szklanki mąki pszennej (np. Szymanowska)

½ łyżeczki soli gruboziarnistej

1 łyżka stołowa cukru

170 g niesolonego masła 80%, pokrojonego w kostkę

Na jabłka:

4 jabłka odmiany Granny Smith (w razie braku dostępu do tej odmiany proponuje jakiekolwiek inne jabłka twarde i kwaśne)

½ szklanki cukru

4 łyżki stołowe zimnego niesolonego, pokrojonego w drobna kostkę

½ szklanki dżemu z moreli

2 łyżki stołowe Calvadosu, rumu albo wody

* W celu wykonania spodu tarty umieszczamy mąkę, sól, cukier w misie robota kuchennego ze stalowym ostrzem. Pulsujemy przez parę sekund, żeby wszystko się dokładnie wymieszało. Dodajemy masło i pulsujemy 10 do 12 razy, aż masło nabierze rozmiaru groszku. Przy włączonym robocie wlewamy lodowata wodę i pulsujemy, aż ciasto zacznie się schodzić razem. Przerzucamy je na posypaną mąką deskę i wyrabiamy szybko w kule. Owijamy ciasto folią i umieszczamy w lodówce na minimum 1 h.

* Nagrzewamy piekarnik do 200 stopni C i wykładamy blachę papierem do pieczenia.

* Rozwałkowujemy ciasto w prostokątnym kształcie o wymiarach nieco przewyższających 25cm na 35 cm. Używając linijkę i ostry nożyk okrawamy nierówne krawędzie. Układamy ciasto na blasze i umieszczamy w lodowce na czas przygotowania jabłek.

* Obieramy jabłka i przekrawamy je w ćwiartki, wydrążamy środki. Kroimy je ostrym nożem w wzdłuż w kawałki o około 5mm szerokości. Umieszczamy kawałki jabłek zakładając jedno na drugie rzędami wzdłuż tarty, aż pokryjemy całą tatrę. Posypujemy ½ szklanki cukru i umieszczamy na niej pokrojone w kostkę masło.

* Tartę pieczemy przez 45 minut do 1h, aż  krawędzie i jabłka zaczną brązowieć. Blachę obracamy raz w trakcie pieczenia. Jabłka powinny puścić soki, a my nie powinniśmy się przejmować, jak zaczną się nieco przypalać na blasze do pieczenia. To znak, że wszystko idzie zgodnie z planem. Po upieczeniu, w osobnym garnku podgrzewamy wodę/calvados/rum wedle uznania z dżemem z moreli i rozprowadzamy pędzelkiem równomiernie po tarcie. Poluzowujemy delikatnie tarte od spodu metalowa szpatułką, żeby nie przyklejała się do papieru. Wystudzamy i podajemy w temperaturze pokojowej.

Anna Maria Kierzkiewicz