Hummus pochodzi z Libanu i jest bardzo popularny na bliskim wschodzie. W krajach, gdzie ze względu na wysokie temperatury trudno przechowywać mięso, albo gdzie po prostu mało kogo stać na zakup mięsa, humus często kładzie się na chleb czy pitę.
My również możemy posmarować nim chleb, albo podać jako dip do warzyw czy precelków. Warto, bo główny składnik humusu sezam, to bogactwo wapnia, którego potrzebują nasze organizmy w każdym wieku. Ta arabska potrawa smakuje też całkiem nieźle, bo cytryna i czosnek przyjemnie równoważą mdły posmak ciecierzycy i sezamu. Obecnie hummus staje się coraz bardziej popularny na całym świecie z racji na to, że jest lubiany przez weganów i wegetarian. W okresie postnym hummus to świetna alternatywa dla różnego rodzaju pasztetów.
Żeby przygotować hummus, trzeba zakupić albo samemu zrobić TAHINI (pastę sezamową).
TAHINI
1 szklanka uprażonych ziarenek sezamu
4 łyżki oleju rzepakowego
Kolejność Działania
W misie robota kuchennego wyposażonego w stalowe ostrze siekamy prażony sezam przez 3 minuty. W trakcie pracy robota dolewamy 4 łyżki oleju. Siekamy kolejne 3 minuty, aż uzyskamy konsystencję kremu. (W trakcie pracy robota zatrzymujemy go i zgarniamy TAHINI ze ścianek, żeby wszystko dokładnie się wymieszało).
Przepis na hummus
Składniki
4 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę
2 szklanki ciecierzycy z puszki (płyn zachowany)
1 ½ łyżeczki soli gruboziarnistej
1/3 szklanki TAHINI
6 łyżek świeżo wyciśniętego soku z cytryny
2 łyżki wody albo płynu z puszki ciecierzycy
Kolejność Działania
Włączamy robota kuchennego ze stalowym ostrzem, i dodajemy wszystkie składniki. Mieszamy do uzyskania konsystencji gęstego kremu. Doprawiamy solą, pieprzem i mielonym kminkiem do smaku.