Ta tarta to gratka dla wielbicieli czekolady – czekoladowy kruchy spód, świeże maliny i masa obłędnego kremu czekoladowego.
Jeśli lubicie słodkie ciasta, to gorzką czekoladę możecie zastąpić mleczną, albo wykorzystać obydwie po połowie.
Składniki:
kruche ciasto:
175 g mąki pszennej
50 g gorzkiego kakao
50 g cukru
150 g masła
3 żółtka
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
krem:
200 g gorzkiej czekolady
250 ml śmietany kremówki
łyżka masła
2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
dodatkowo:
500 g malin
Wykonanie:
ciasto:
Mąkę przesiej razem z kakao przez sito, dodaj cukier i w kawałkach masło – rozetrzyj wszystko razem tworząc kruszonkę.
Dodaj żółtka i wanilię, zagnieć ciasto, uformuj kulę, włóż ciasto do woreczka i schłódź przez minimum 30 minut.
Schłodzone ciasto rozwałkuj i wylep nim foremkę o średnicy około 24-26 cm.
Ciasto przykryj papierem do pieczenia, a na wierzch wysyp groch lub fasolę (dla obciążenia ciasta).
Piecz przez 15 minut w 190 stopniach, zdejmij papier z grochem i podpiecz ciasto przez kolejne 5 minut.
Gotowe ciasto ostudź.
krem:
Śmietanę kremówkę podgrzej razem z ekstraktem z wanilii.
Dodaj połamaną na kawałki czekoladę i zamieszaj, aby się rozpuściła.
Dodaj masło i krótko wymieszaj.
Na kruchy spód wyłóż mniej więcej 3/4 malin, wylej na nie jeszcze gorący krem.
Schłódź tartę w lodówce przez przynajmniej 30 minut.
Przed podaniem udekoruj odłożonymi owocami.
Mam na imię Beata. Od kilku lat prowadzę blog wypiekibeaty.com.pl gdzie dzielę się przepisami na proste, szybkie i pyszne wypieki. Po moim domu biega dwójka dzieci, dwa koty i chomik. W takim rozgardiaszu nie mam czasu na długie przebywanie w kuchni, więc moje przepisy są idealne dla wszystkich zabieganych, ale również dla tych, którzy dopiero zaczynają swoją przygodę z kuchnią. Serdecznie zapraszam 🙂