Proste do wykonania i bardzo smaczne ciasto z soczystymi śliwkami – na pewno uda się każdemu.
Składniki:
250 g miękkiego masła
200 g cukru pudru
450 g mąki pszennej
2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia
pół łyżeczki soli
4 duże jajka – białka i żółtka oddzielnie
1,5 szklanki maślanki
100 g wiórków kokosowych
około 70 g śliwek
Wykonanie:
Masło zmiksuj z cukrem na puszystą masę.
Mąkę zmieszaj z proszkiem do pieczenia, solą i wiórkami kokosowymi.
Żółtka dodaj pojedynczo do masy maślanej i krótko zmiksuj po każdy żółtku.
Dodaj do masy na zmianę mieszaninę z mąką i maślankę – ciasto będzie dość gęste.
Białka zmiksuj na sztywno.
Dodaj do ciasta i delikatnie wymieszaj szpatułką.
Przełóż ciasto do formy o wielkości około 19/30 cm.
Na wierzchu ułóż przekrojone śliwki – skórką do dołu – owoce lekko dociśnij do ciasta.
Piecz w 180 stopniach przez około 60 minut – do suchego patyczka.
Po upieczeniu ciasto ostudź.
Przed podaniem posyp ciasto cukrem pudrem.
Mam na imię Beata. Od kilku lat prowadzę blog wypiekibeaty.com.pl gdzie dzielę się przepisami na proste, szybkie i pyszne wypieki. Po moim domu biega dwójka dzieci, dwa koty i chomik. W takim rozgardiaszu nie mam czasu na długie przebywanie w kuchni, więc moje przepisy są idealne dla wszystkich zabieganych, ale również dla tych, którzy dopiero zaczynają swoją przygodę z kuchnią. Serdecznie zapraszam