Kremowy makaron z pure z dyni połączonego z serkiem ricottą i orzechami włoskimi – idealne danie na jesienny obiad.
składniki:
opakowanie makaronu typu tagliatelle (najlepiej pełnoziarnistego)
300 g pure z dyni
200 g serka ricotta
100 g sera z niebieską pleśnią
około 50 g orzechów włoskich
gałka muszkatołowa, sól, pieprz, ostra papryka
wykonanie:
Dynię pokrój w łódeczki, ułóż na blaszce i piecz w 190 stopniach przez około godzinę.
Gdy dynia będzie miękka, to usuń z niej skórkę, a miąższ zmiksuj lub rozgnieć widelcem.
Makaron ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Puree z dyni umieść w rondelku, dodaj ricottę i ser pleśniowy pokrojony na kawałki – pogrzej całość często mieszając.
Dopraw krem szczyptą gałki muszkatołowej, solą i pieprzem (jeśli lubisz ostre sosy, to dodaj ostrej papryki), wymieszaj.
Do ugotowanego makaronu dodaj sos dyniowy i dokładnie wymieszaj.
Nałóż na talerze, posyp posiekanymi orzechami włoskimi.
Mam na imię Beata. Od kilku lat prowadzę blog wypiekibeaty.com.pl gdzie dzielę się przepisami na proste, szybkie i pyszne wypieki. Po moim domu biega dwójka dzieci, dwa koty i chomik. W takim rozgardiaszu nie mam czasu na długie przebywanie w kuchni, więc moje przepisy są idealne dla wszystkich zabieganych, ale również dla tych, którzy dopiero zaczynają swoją przygodę z kuchnią. Serdecznie zapraszam