UMAMI to mądra i dowcipna opowieść kulinarna, która łączy sprawdzone przepisy zarówno na doskonałe potrawy kuchni tradycyjnej, jak i na egzotyczne dania z różnych zakątków świata. Powstała z miłości do jedzenia, do ludzi, szacunku do produktów i umiejętności słuchania historii opowiadanych przy wspólnym stole.
Joanna Brodzik powraca do smaków swojego dzieciństwa, ale także zabiera czytelnika w sensualną podróż przez kontynenty pachnące cynamonem, szafranem, dojrzałymi pomidorami i ukochanymi truskawkami. Opowiada o tym, jaki wpływ na kulinarną mapę świata mieli Marco Polo, Krzysztof Kolumb czy Amerigo Vespucci i kto przypłacił życiem ich wiekopomne odkrycia, jaki związek z soczewką ma soczewica i uprawy jakich roślin zmieniły bieg historii.
Autorka pokazuje jak odnajdywać przyjemność w dotykaniu chrupiącej skórki chleba i kontemplowaniu koloru jadalnych kwiatów. Doradzi, jak nie marnować jedzenia, kiedy warto zacząć przygotowywać noworoczny bigos i czym zastąpić cukier w diecie.
Ta lektura to wyśniona gawęda kulinarna uzupełniona o doskonałe receptury m.in. na:
- schab z jałowcem,
- rosół ratunkowy dobry na wszystko,
- kleftiko pachnące Cyprem,
- pilaw z jagnięciny i kaszy jaglanej,
- tadżin z makreli,
- czy przepyszny tort Jadziny.