Joanna Brodzik: Umami. Opowieści i przepisy

joanna-brodzik

UMAMI to mądra i dowcipna opowieść kulinarna, która łączy sprawdzone przepisy zarówno na doskonałe potrawy kuchni tradycyjnej, jak i na egzotyczne dania z różnych zakątków świata. Powstała z miłości do jedzenia, do ludzi, szacunku do produktów i umiejętności słuchania historii opowiadanych przy wspólnym stole.

 

Joanna Brodzik powraca do smaków swojego dzieciństwa, ale także zabiera czytelnika w sensualną podróż przez kontynenty pachnące cynamonem, szafranem, dojrzałymi pomidorami i ukochanymi truskawkami. Opowiada o tym, jaki wpływ na kulinarną mapę świata mieli Marco Polo, Krzysztof Kolumb czy Amerigo Vespucci i kto przypłacił życiem ich wiekopomne odkrycia, jaki związek z soczewką ma soczewica i uprawy jakich roślin zmieniły bieg historii.

 

Autorka pokazuje jak odnajdywać przyjemność w dotykaniu chrupiącej skórki chleba i kontemplowaniu koloru jadalnych kwiatów. Doradzi, jak nie marnować jedzenia, kiedy warto zacząć przygotowywać noworoczny bigos i czym zastąpić cukier w diecie.

 

Ta lektura to wyśniona gawęda kulinarna uzupełniona o doskonałe receptury m.in. na:

  • schab z jałowcem,
  • rosół ratunkowy dobry na wszystko,
  • kleftiko pachnące Cyprem,
  • pilaw z jagnięciny i kaszy jaglanej,
  • tadżin z makreli,
  • czy przepyszny tort Jadziny.