Karolina i Maciej Szaciłło: Projekt: odporność

Projekt-odporność

Projekt: Odporność

Odporność, system obronny każdego człowieka nie zależy tylko od jednego czynnika. Jest procesem złożonym i skomponowanym z wielu nakładających się na siebie poziomów. Autorzy pokażą nam jak możemy naturalnymi sposobami wzmocnić nasz organizm.

W rozdziale o „Ajurwedzie i odporności” zajdziemy porady i wskazówki jak kompleksowo i naturalnie dbać o nasz układ immunologiczny. W „Jak oswoić stres” korzystając m.in. ze wskazówek Alexandra Lowena, światowej sławy psychiatry, odpowiedzą na pytanie dlaczego długotrwały stres negatywnie wpływa na nasze zdrowie. Pokażą proste i bezpieczne techniki oddechowe, relaksacyjne i medytacje, które podnoszą poziom energii życiowej i pomagają oswoić stres. „przyGOTUJ się do gotowania” to zbiór najważniejszych zasad dotyczących przygotowywania odpowiednio zbilansowanych, odżywczych posiłków oraz przepisy na kiszonki i kiełki, które możemy przyrządzić wcześniej, a następnie włączyć do swojego wspierającego układ odpornościowy menu. W „Jedzeniu, które wzmacnia” znajdziemy całą rozmowę z dr Hanią Stolińską o dietetyce i odporności. Dowiemy się jakie z punktu widzenia współczesnej dietetyki są najważniejsze składniki odżywcze i produkty, które pomogą nam cieszyć się zdrowiem. W tym rozdziale znajdziemy również kompleksowe, budujące odporność menu w wariantach wiosenno – letnim oraz jesienno – zimowym.

 

 

Blisko 70 przepisów na śniadania, obiady, desery i kolacje, które możemy włączyć do swojego codziennego jadłospisu. Książkę zamykają „Leki z roślinnej apteki na odporność”, a w nich nie tylko receptury na napary i wody ziołowe wspierające działanie układu immunologicznego, ale też wskazówki jak zmienić styl życia (nie tylko odżywiania), aby wzmocnić ciało i umysł.

Autorzy we wstępie do książki piszą o niej tak:

Ta książka jest przykładem dialogu i łączenia. Starożytność prowadzi rozbudowany dialog ze współczesnością. Dokładnie tak, jak dzieje się w naszym życiu. Pod kątem współczesnej dietetyki całą książkę sprawdziła i uzupełniła merytorycznie Hanna Stolińska, dietetyczka kliniczna i doktor nauk o zdrowiu. Hania publikuje regularnie w dodatku „Zdrowie” „Gazety Wyborczej”, pojawia się na antenie znanych i lubianych programów telewizyjnych. Hania jest autorką ramek „Doktor nauk o zdrowiu radzi”. Pomogła nam również zbilansować całe menu. Starożytną mądrość ajurwedy reprezentuje Przemek Wardejn, nasz wieloletni przyjaciel, a ponadto konsultant ajurwedyjski, trener interpersonalny, nauczyciel medytacji i instruktor jogi. Ajurwedą zajmuje się ponad 15 lat. Uczył się jej w Kanadzie, Niemczech, Stanach Zjednoczonych, Polsce, ale przede wszystkim w Indiach. Podczas swoich kilkunastu pobytów w tym kraju spędził wiele miesięcy w różnych klinikach ajurwedyjskich. Dyplom konsultanta uzyskał w Ayuskama Institute w Rishikesh. Jest twórcą aplikacji mobilnej do medytacji slowonline.org. Przemek jest autorem ramek „Zdaniem konsultanta ajurwedyjskiego”.

O autorach:

Ze wspólnej pasji Karoliny i Macieja – do gotowania, medytacji i zdrowego trybu życia zrodził się projekt Medytujemy. To strona internetowa, na której zamieszczają przepisy na zdrowe potrawy kuchni wegetariańskiej i wegańskiej. Oboje prowadzą także warsztaty dotyczące odżywiania i detoksykacji organizmu.

W swoich publikacjach poza przepisami kulinarnymi umieszczają wskazówki żywieniowe opracowane w oparciu o starożytną indyjską medycynę naturalną – ajurwedę.