Kakao od lat gości na polskich stołach. Wykorzystywane jest do sporządzania napoju do picia tak uwielbianego przez dzieci. Jego wszechstronność sprawia, że wykorzystywane jest też do wypieków, jako baza do kremów, polew czy wytrawnych potraw.
Kakao od lat gości na polskich stołach. Wykorzystywane jest do sporządzania napoju do picia tak uwielbianego przez dzieci. Jego wszechstronność sprawia, że wykorzystywane jest też do wypieków, jako baza do kremów, polew czy wytrawnych potraw.
Niestety w czasach potraw instant, kakao ciemne zostało wyparte przez jego odpowiednik w formie granulatu. Całe szczęście, wraz ze wzrostem świadomości konsumentów, wiele osób coraz częściej zamiast kupować wypełniony cukrem napój o smaku czekoladowym, ponownie zaczęło stawiać na wysokiej jakości kakao.
Szlachetny aromat
Firma Wawel, od lat produkująca tradycyjne słodkości, zadbała o to, aby koneserzy wykwintnego smaku prawdziwego kakao znaleźli w ofercie coś dla siebie. Nowe kakao z Wawelu powstało z najwyższej jakości surowców oraz ziaren najlepszych odmian kakaowca. Dzięki temu można było uzyskać głęboki i intensywny aromat oraz naturalnie ciemną barwę, która jest zasługą najszlachetniejszych ziaren kakaowca, które uprawiane są u wybrzeży Afryki. Smakosze z pewnością docenią delikatny smak Kakao Ciemnego z Wawelu, które dzięki 20% zawartości tłuszczu, pozwala uzyskać kremowy napój. Dodatkowo jest ono naturalnie słodsze w porównaniu do zwykłego kakao.
Wybór koneserów
Niepowtarzalna, głęboka, ciemna barwa sprawia, że Kakao Ciemne Wawel o 20% zawartości tłuszczu idealnie sprawdza się jako dodatek do słodkich wypieków. Dzięki niemu ciasta, ciasteczka, polewy i kremy zachwycają prawdziwie czekoladowym aromatem oraz intensywną barwą. Co ważne, zarówno smak jak i kolor, który ma kakao od Wawel wywodzi się jedynie z natury.
Nie znajdziemy w nim dodatku cukru, sztucznych aromatów czy barwników. 20% zawartość naturalnego tłuszczu, występującego w ziarnach kakaowca, sprawia, że Kakao Ciemne Wawel bardzo łatwo się rozpuszcza. Dzięki temu przygotowanie ulubionego napoju, jakim jest kakao do picia, staje się łatwiejsze.
Moc naturalnych składników
Poza walorami smakowymi, które doceniają wielbiciele kakao, jest ono cennym źródłem dobrych składników. Od wieków znane są korzystne właściwości tych, które można znaleźć w ziarnach kakaowca. W starożytnych cywilizacjach Majów i Azteków napój z tych ziaren nazywany był nawet napojem bogów. Dziś mamy świadomość, że to dzięki wysokiej zawartości antyoksydantów, które pomagają opóźnić procesy starzenia oraz naturalnemu bogactwu minerałów i witamin, naturalne kakao zasługuje na to miano.
Dodatkowo, szereg zawartych w nim składników wpływa na wytwarzanie hormonu szczęścia. To dzięki temu, że w wypiekach czy słodyczach znajduje się kakao, czujemy się szczęśliwi po ich zjedzeniu.
W dobry nastrój wprawia już sam aromat, który rozchodzi się kiedy przygotowujemy kakao jako napój czy czekoladowe brownie.
W ofercie firmy Wawel znajdzie się też coś dla osób dbających o linię. Z myślą o nich przygotowane zostało kakao o obniżonej zawartości tłuszczu, które zachowało pełnię aromatu i smaku. Tak jak Kakao Ciemne o 20% zawartości tłuszczu, tak i jego odpowiednik o 10% zawartości tłuszczu, produkowany jest z wyselekcjonowanych, naturalnych składników.