Coraz więcej ludzi piecze swój własny chleb. Daje im to możliwość uzyskania ulubionego smaku oraz pewność tego, z czego jest zrobiony. Domowej roboty chleb napełnia mieszkanie niepowtarzalnym aromatem. Jego atutem jest także to, że na długo pozostaje świeży.
Ten przepis to tylko 15 minut pracy i 30 minut pieczenia, reszta czasu (około 4 h) to czas na wzrośnięcie. Jeśli nie posiadacie niektórych ziaren albo konkretnego rodzaju mąki podanego w przepisie, możecie je zastąpić innymi podobnymi produktami albo je po prostu ominąć. Ja na przykład zastąpiłam około 50% zawartości mąki podanej w przepisie drobno zmieloną kasza jaglaną. Rezultat był świetny, zatem zachęcam do eksperymentów.
Składniki
360 ml cieplej wody (około 1 ½ szklanki)
1 opakowanie drożdży instant
2 łyżki miodu
½ łyżki soli
1 łyżka siemienia lnianego
2 szklanki mąki pełnoziarnistej pszennej
1 ¾ szklanki mąki jasnej orkiszowej
2 łyżki nasion słonecznika
2 łyżki płatków owsianych
Kolejność działania
W dużym naczyniu mieszamy ciepłą (nie gorącą) wodę, drożdże, miód, sól, mąkę i siemię lniane. Mąkę dodajemy do momentu aż ciasto przestanie się nam kleić do palców. Przenosimy ciasto do nasmarowanego oliwą z oliwek naczynia i pozostawiamy w temperaturze pokojowej do wyrośnięcia na 2 godziny. Potem przenosimy do lodówki na kolejne 2 godziny.
Po wyjęciu z lodówki w cieście palcami robimy małą dziurkę i wsypujemy tam płatki owsiane i nasiona słonecznika. Na lekko poprószonej mąką stolnicy wyrabiamy ręcznie ciasto, aż będzie elastyczne i formujemy je na kształt bochenka. Układamy w lekko natłuszczonej formie na chleb albo na wyłożonej papierem do pieczenie blasze do pieczenia i posypujemy mąką, żeby ciasto nie straciło wilgotności w trakcie pieczenia. Przykrywamy luźno folią plastikową i zostawiamy na 45 minut na blacie kuchennym. Nagrzewamy piekarnik do 220 stopni C i na samym dole piekarnika ustawiamy naczynie żaroodporne, do którego wlewamy gorącą wodę. Zdejmujemy plastikową formę z bochenka, nacinamy artystyczne rysy ostrym nożem na grubość około ½ cm, żeby po upieczeniu nasz chleb dobrze się prezentował.
Wkładamy chleb do piekarnika i pieczemy przez 25 do 35 minut albo aż urośnie i stanie się złotobrązowy. Po upieczeniu, przed wyjęciem z blachy i pokrojeniem poczekać parę minut aż wystygnie.
Anna Maria Kierzkiewicz