Klienci restauracji mają zróżnicowane potrzeby. Pyszne jedzenie to naturalnie priorytet, jednak nawet najwykwintniejsze dania nikomu nie zasmakują, jeśli nasi goście będą musieli siedzieć w kurtkach i rękawiczkach. Zapewnienie komfortu termicznego jest równie ważne, co apetyczne menu. Nic zatem dziwnego, że w restauracjach coraz częściej widuje się promiennik ciepła. Czy ten sprzęt rzeczywiście niesie ze sobą więcej korzyści niż tradycyjne systemy grzewcze?
Jakie zalety ma promiennik ciepła w restauracji
Promienniki ciepła to doskonałe rozwiązanie dla restauratorów, którzy chcą zapewnić swoim gościom komfortowe warunki nawet w chłodniejsze dni. Energia skierowana w miejsca docelowe sprawia, że ciepło jest emitowane bezpośrednio w określonym kierunku – tam, gdzie jest najbardziej potrzebne. Dzięki temu ogrzewanie staje się efektywne, klienci więc spędzą w lokalu przyjemny czas niezależnie od mrozu za oknem.
Jedną z zalet, z jakich słynie promiennik ciepła, jest szybkość i bezpośredniość nagrzewania. Temperatura zostaje podniesiona po kilku chwilach od uruchomienia urządzenia, co eliminuje konieczność długiego oczekiwania na podgrzanie całej przestrzeni. Restauracja błyskawicznie osiąga przyjemną temperaturę, więc nawet w przypadku nagłych zmian pogodowych lub wzmożonego ruchu możemy być spokojni o wygodę gości.
Promienniki ciepła pozwalają na precyzyjną regulację temperatury w różnych strefach restauracji – to kolejny plus ich użytkowania. Nic nie stoi na przeszkodzie, aby dostosować ciepło w zależności od potrzeb, aby zarówno obszar blisko okien, jak i głębsze partie lokalu były odpowiednio ogrzewane.
Warto zauważyć, że urządzenie to sprawdzi się również w przypadku ogródków przed restauracjami. Z początkiem wiosny wielu restauratorów stawia stoliki oraz krzesła na zewnątrz, aby zapewnić gościom przyjemne doznania z jedzenia na świeżym powietrzu. Wiosenne wieczory potrafią jednak zaskoczyć spadkiem temperatury. Zamiast z powrotem chować stoliki, lepszym rozwiązaniem jest promiennik podczerwieni na taras. Urządzenie dostosowane do pracy na otwartej przestrzeni, które z powodzeniem wykorzystamy do zapewnienia komfortu gościom restauracji.
W jaki sposób promiennik podczerwieni pozwoli Ci zaoszczędzić?
Aby zoptymalizować koszty ogrzewania w restauracji przy użyciu promiennika ciepła, istnieje kilka kluczowych czynników, które warto wziąć pod uwagę. Pierwszym z nich jest izolacja przestrzeni. Przeanalizowanie izolacji budynku i przeprowadzenie niezbędnych napraw pozwoli zminimalizować straty ciepła. Dobrze ocieplone ściany, okna i drzwi są kluczowe dla utrzymania ciepła we wnętrzu restauracji.
Kolejnym czynnikiem jest zarządzanie strefami ogrzewania. Podzielenie restauracji na różne obszary i dostosowanie temperatury w poszczególnych przestrzeniach zgodnie z zapotrzebowaniem przyniesie oszczędności energetyczne. Obniżenie temperatury w mniej używanych strefach, takich jak zaplecze czy pomieszczenia biurowe wpłynie na redukcję zużycia energii.
Promiennik ciepła w ofercie Dream Heat
Restauratorom zależy na komforcie i zadowoleniu swoich gości. W tym celu należy sięgać wyłącznie po najlepsze rozwiązania. W kwestii systemów ogrzewania nie należy stawiać na półśrodki. Firma Dream Heat oferuje klientom wyłącznie produkty z najwyższej półki. W ofercie firmy znajdują się dwa warianty: promiennik ciepła Heat Force oraz Crystal Carbon. W zależności od indywidualnych potrzeb wybierz rozwiązanie dostosowane do swoich oczekiwań. Zachęcamy do zapoznania się z asortymentem firmy Dream Heat.