Dieta na piękną cerę

52044a65f0255.jpg

Kremy chronią naszą skórę przed negatywnym wpływem środowiska, ale pamiętajmy, że to co jemy ma zdecydowanie większy wpływ na stan naszej cery. Odpowiednia dieta może skutecznie chronić naskórek przed wysychaniem, starzeniem się a nawet zapobiegać nowotworom skóry.


Dieta na piękną cerę. Co jeść?

– truskawki: bogate są w witaminę C. Witamina ta jest przeciwutleniaczem, który zapobiega starzeniu się spowodowany przez wolne rodniki. Dodatkowo związek ten bierze udział w syntezie kolagenu, który odpowiada za utrzymywanie sprężystości skóry.

Inne doskonałe źródła tej witaminy, to: czerwona papryka, kapusta, brokuły, jarmuż, natka pietruszki, czarna porzeczka.

– pomidory: czerwoną barwę nadaje im likopen, który podobnie jak witamina C jest silnym przeciwutleniaczem, a ponadto może zapobiegać oparzeniom słonecznym. Wykazano bowiem, że osoby którym przez 10 – 14 tygodni codziennie podawano 2,5 łyżek pasty pomidorowej miały o 50 % mniej zaczerwień za skórze po ekspozycji na światło słoneczne. Wykazano również, że suplementacja likopenem nie wykazuje tak silnego działania ochronnego jak naturalne jego źródła.

Gdzie poza pomidorami znajdziemy likopen? W marchwi, grejpfrutach, czerwonej papryce, dyni. Dodatkowo w szpinaku, kukurydzy i jajkach znajdziemy luteinę, która także należy do karotenoidów i wykazuje podobne działanie.

– tofu: dzięki wysokiej zawartości izoflawonów, utrzymuje włókna kolagenowe w dobrej formie. Wykazano, że dieta bogata w izoflawony pomaga utrzymać gładką skórę i zapobiega powstawaniu zmarszczek. Inne źródła izoflawonów to: soja i jej przetwory, fasola, groch, soczewica, ciecierzyca.

– łosoś: jest doskonałym źródłem kwasów omega-3. Tłuszcz ten zmniejsza procesy zapalne w organizmie wywołane przez stres i działanie promieni słonecznych. Procesy zapalne są niekorzystne ponieważ nasilają produkcję wolnych rodników, a te z kolei przyczyniają się do starzenia się skóry. Inne dobre źródła kwasów omega-3 to makrela, śledzie, sardynki, algi morskie i nasiona lnu.

– owoce morza: zawierają dużo cynku. Pierwiastek ten przyczynia się do produkcji komórek skóry, przyspiesza proces gojenia się ran, podobnie jak witamina C bierze udział w produkcji kolagenu. Inne źródła cynku to: pestki z dyni i słonecznika, drób, jaja, produkty z pełnego ziarna.

pestki z dyni: są bogate w żelazo. Związek ten wchodzi w skład czerwonych krwinek i dzięki niemu komórki naszego ciała są odpowiednio dotlenione, a skóra ma zdrowy koloryt. Niedobór tego pierwiastka prowadzi do anemii oraz między innymi pękania i łuszczenia się skóry. Inne dobre źródła żelaza to: mięso wołowe, morele suszone, jaja, szpinak, soja, fasola, kasza jaglana.

– woda: nasze komórki (także skóry) składają się głównie z wody, dlatego dla utrzymania zdrowego napięcia naskórka ważne jest prawidłowe nawodnienie organizmu. Pij wodę często i małymi łykami, tak by łącznie w ciągu dnia wypijać minimum 1,5 litra wody mineralnej dziennie.

– produkty z pełnego ziarna zamiast wyrobów z białej mąki: dieta o niskim ładunku glikemicznym (produkty z pełnego ziarna takie jak razowe pieczywo, gruboziarniste kasze, zamiast przetworów z białej, rafinowanej mąki) może przyczyniać się do zmniejszenie trądziku i wyprysków.

Czego powinniśmy unikać w trosce o piękną skórę?

– słodyczy

– ostrych przypraw

– alkoholu

Dodatkowo osoby, które mają predyspozycje do trądziku powinny z większą ostroźnością podejść do mleka. Choć to najlepsze żródło wapnia, to niestety zawiera pewne ilości hormonów, które mogą nasilać powstawanie wyprysków.

dietetyk, mgr Katarzyna Foszner

Dietetyk Legionowo