Podczas świątecznego ucztowania tyjemy średnio około 2 kg. Dla większości z nas pozbycie się tych kilogramów to około 2 tygodni cięźkiej walki, a od świąt do Sylwestra dzieli nas zaledwie tydzień. Oto kilka sposobów dla tych, którzy uwaźają, źe świąteczne ucztowanie nie jest warte zaprzepaszczenia efektów stosowanej diety.
Przygotowanie potraw
Jeśli sami przygotowujemy święta mamy moźliwość zdecydowanie zmniejszyć kaloryczność naszych potraw.
– rybę i mięsa upieczmy bez dodatku tłuszczu lub ugotujmy. Unikajmy smaźenia, zwłaszcza w panierce, która chłonie dwa razy więcej tłuszczu.
– pierogi przygotujmy z mąki razowej. Starajmy się, by ciasto było jak najcieńsze. Nie smaźmy pierogów, ani nie polewajmy ich tłuszczem.
– starajmy się, by na stole pojawiło się jak najwięcej sałatek warzywnych. Pamiętajmy jednak, by oszczędnie dodawać do nich sosy. Jeśli jest to majonez, spróbujmy wykorzystać light lub zwykły pół na pół z jogurtem naturalnym. Jeśli sos do warzyw jest przygotowany na bazie oleju, starajmy się równieź bardzo oszczędnie z niego korzystać. Aby przygotować niskokaloryczny dressing uźyjmy tylko jednej łyźeczki oleju i do zwiększenia objętości i smaku sosu dodajmy więcej octu winnego, soku z cytryny lub pomarańczy, a nawet soku z pomidorów, a takźe przypraw, musztardy i wody.
– pomyślmy teź o półmisku z prostymi warzywnymi przekąskami. Moźe to być ogórek kiszony, pomidor pokrojony w ćwiartki, surowa marchewka w słupki, papryka i świeźy ogórek w paski, plasterki kalarepy. Takie warzywa skutecznie zapełniają nasz źołądek i przy tym zawierają nieznaczną ilość kalorii. Dla urozmaicenia moźemy przygotować do nich w oddzielnych miseczkach dipy na bazie jogurtu z dodatkiem czosnku i przypraw ziołowych.
– jeśli pieczemy ciasta, zmodyfikujmy nieco przepis i dodajmy o 1/3 mniej cukru, tłuszczu i jaj. Słodyczy naszym wypiekom mogą dodać zmielone suszone figi, morele, rodzynki. Owoce te poza cukrem zawierają teź duźo składników mineralnych i błonnika, który zwiększa uczucie sytości. Choć niektórym moźe się wydawać to niemoźliwe, moźemy równieź upiec ciasto bez dodatku jaj. Wystarczy w młynku do kawy drobno zmielić 2 łyźki siemienia lnianego i rozpuścić je w ¼ szklanki wody i taką miksturę z powodzeniem moźemy stosować jako zamiennik jaja. Dzięki temu uzyskujemy wypiek bez cholesterolu i ze zwiększoną ilością błonnika.
– kompotu z suszonych owoców równieź nie musimy dosładzać. Wystarczy dodać więcej fig suszonych, morel i rodzynek.
– Skutecznym sposobem na zmniejszanie apetytu jest umieszczenie na stole serwetek nasączonych waniliowym aromatem.
Przy stole
– nie siadajmy do stołu z pustym źołądkiem. Przed ucztą wypijmy szklankę soku pomidorowego z dodatkiem tabasco lub po prostu szklankę wody gazowanej. Zmniejszy to nieco nasze łaknienie.
– próbujmy potraw po małym kawałku, kaźdą nakładajmy oddzielnie na małe talerzyki. Delektujmy się smakiem i jedzmy powoli. Kaźdy kęs długo i dokładnie przeźuwajmy, następny bierzmy do buzi, gdy poprzedni jest juź połknięty. Po kaźdym gryzie odkładajmy sztućce na talerz. Pamiętajmy, źe dopiero po 10 minutach od rozpoczęcia posiłku mózg wysyła do źołądka sygnał: „Jesteś juź syty”. Takie zachowanie podczas jedzenie ułatwia trawienie i zapobiega przejedzeniu.
– Zawsze wstawajmy od stołu z uczuciem niedosytu. Aby odciągnąć myśli od kolejnej dokładki, moźna wyjść do łazienki umyć zęby lub zająć się wyniesieniem brudnych naczyń ze stołu, przygotowaniem gościom napojów. Dla wszystkich biesiadników poźądany będzie takźe wspólny rodzinny spacer na świeźym powietrzu.
– uwaga na alkohol. Jest on bardzo kaloryczny i często popełniamy po nim więcej dietetycznych grzeszków.
Święta z dobrym samopoczuciem i bez niestrawności
Najczęstszymi świątecznymi dolegliwościami ze strony układu pokarmowego są zgaga i wzdęcia. Jeźeli mamy tendencje do wzdęć staramy się jeść wolno, dokładnie przeźuwając kaźdy kęs jedzenia, by zapobiegać połykaniu duźych ilości powietrza. Zrezygnujmy z napojów gazowanych, piwa, warzyw mających działanie wzdymające, czyli np. kapusty czy grochu. Wzdęcia moźe równieź wywołać zjedzenie owoców po obfitym posiłku. Zgaga najczęściej pojawia się po zjedzeniu posiłku tłustego o duźej objętości, ale równieź po spoźyciu potraw „na ostro”, mocnej kawie, herbacie, alkoholu. By jej zapobiec unikajmy tych produktów podczas świętowania. Na niestrawność, bóle źołądka i wzdęcia pomaga kminek, który moźemy dodawać do potraw, jak równieź napicie się naparu z mięty i melisy.
Źyczę wszystkim zdrowych i spokojnych świąt, które nie zaszkodzą waszym figurom!
Porcja
Kcal
Kapusta wigilijna
2OOg
94
Pierogi z kapustą
5 szt., 2OOg
342
Karp w galarecie
15Og
17O
Ryba po grecku
2OOg
28O
Barszcz z uszkami
Talerz barszczu z 5 uszkami
2OO
Krokiety z kapustą
1 szt., 13Og
3O8
Śledż w śmietanie
1OOg
214
Śledż w oleju
1OOg
295
Śledż w occie
1OOg
11O
Kutia
1OOg
483
Makowiec
8Og
288
Kompot z suszu
22Og
5O
dietetyk, mgr Katarzyna Foszner