1. Dynia – jesienna skarbnica witamin
Dynia jest nie tylko symbolem Halloween, ale przede wszystkim bogactwem witamin i minerałów. Zawiera beta-karoten, który jest prekursorem witaminy A, niezbędnej dla zdrowia oczu i skóry.1
- Dlaczego w jesiennej diecie? Dynia dostarcza cennych witamin i składników mineralnych, które wzmacniają naturalną odporność organizmu i pomagają w walce z jesiennymi infekcjami.2
- Propozycja dania: Zupka krem z dyni, dyniowe placki czy smoothie z dodatkiem dyni. Aby zachęcić do niej dziecko, możesz zrobić placuszki na słodko, z dodatkiem ulubionych owoców i pasty orzechowej.
2. Orzechy i nasiona – energia i zdrowe tłuszcze
Orzechy, choć kaloryczne, dostarczają cennych tłuszczy, białka oraz witamin i minerałów, takich jak magnez, cynk czy witamina E. Warto je uwzględnić w codziennej diecie o każdej porze roku. Orzechy są ważnym elementem diety śródziemnomorskiej, która od lat jest uznawana za najlepszą dietę na świecie.
- Dlaczego w jesiennej diecie? Jesień to czas, kiedy trochę zwalniamy, dni stają się krótsze i możemy odczuwać spadek energii. Dzięki zawartości wielonienasyconych kwasów tłuszczowych orzechy wspierają funkcje mózgu, co jest ważne w okresie intensywnej nauki.3
- Propozycja dania: Domowe batoniki z orzechami, płatkami owsianymi, nasionami i suszonymi owocami, przekąski z nerkowców czy też orzechów laskowych. Nasiona chia można dodawać do jogurtów czy smoothie, a pestki dyni na przykład do zup czy sałatek.
3. Owoce sezonowe – siła witaminy C
Jesień to czas, kiedy dojrzewa wiele owoców bogatych w witaminę C, takich jak jabłka, gruszki, śliwki czy żurawina.
- Dlaczego w jesiennej diecie? Witamina C jest cennym antyoksydantem, co oznacza że ma właściwości przeciwutleniające. Jesienne owoce to jej doskonałe źródło.4’5
- Propozycja dania: Mus jabłkowy bez dodatku cukru, kompot ze śliwek, sałatka owocowa z dodatkiem żurawiny. Domowe ciasteczka owsiane z dodatkiem pokrojonych jesiennych owoców.
4. Ryby – dla rozwoju mózgu
Ryby dostarczają DHA, niezbędnego dla rozwoju mózgu. Ponadto są źródłem białka oraz witaminy D, której w diecie często brakuje w okresie jesienno-zimowym. Warto jednak podkreślić, że zawartość witaminy D w rybach, różni się w zależności od gatunku. Jej suplementacja dla populacji Polski, w okresie jesienno-zimowym jest niezbędna.6
- Dlaczego w jesiennej diecie? Kwas DHA wspiera zdolności poznawcze i koncentrację, co jest kluczowe w okresie intensywnego rozwoju przedszkolaka.7
- Propozycja dania: Rybne kotleciki, pieczona ryba z warzywami w folii, czy też rybne pulpety w delikatnym sosie pomidorowym. Ryba w takiej formie powinna zasmakować Twojemu dziecku.
5. Kasze – bogactwo błonnika i minerałów
Kasze to źródło węglowodanów złożonych, białka, błonnika, witamin i minerałów. Są sycące i dostarczają energii na długo.
- Dlaczego w jesiennej diecie? Błonnik pomaga w utrzymaniu zdrowego układu trawiennego, a węglowodany złożone dostarczają energii niezbędnej do aktywnego dnia przedszkolaka.8
- Propozycja dania: Kaszotto z warzywami, kuleczki z kaszy gryczanej z dodatkiem warzyw czy też kaszanka bezmięsna z pieczarkami i cebulką.
Jesień to wymagający okres dla odporności przedszkolaków. Dbanie o zbilansowaną dietę, bogatą w składniki odżywcze, jest jednym z kluczowych elementów dla zachowania ich zdrowia w tym czasie. Jeśli nie możesz dostarczyć dziecku w tym okresie ważnych składników, jak kwasy omega-3, w tym DHA czy witaminy C, warto włączyć do jego diety naturalne suplementy, na przykład marki Naturell.
Akcja suplementacja – wypróbuj suplementy Naturell
Suplementy Naturell są stworzone w pełnej dbałości o środowisko. Ich celem jest dostarczenie Tobie i Twojemu dziecku dokładnie tego, czego potrzebuje organizm, w najwyższej możliwej jakości. W ofercie Naturell znajdziesz zarówno klasyczne witaminy dla dzieci, witaminy dla nastolatków, i dorosłych, składniki mineralne, naturalne ekstrakty roślinne o udowodnionym działaniu. Suplementy Naturell zawierają organiczne, naturalne i aktywne składniki. Na wielu produktach znajdziesz też informację o tzw. czystym składzie. Oznacza to, że produkty nie zawierają składników wypełniających, barwników oraz konserwantów syntetycznego pochodzenia.
Artykuł na zlecenie Naturell
1 McEldrew EP, Lopez MJ, Milstein H. Vitamin A. In: StatPearls. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; July 10, 2023.
2 H. Kunachowicz, B. Przygoda, I. Nadolna, K. Iwanow, Tabele składu i wartości odżywczej żywności, Wydawnictwo PZWL, Warszawa 2017.
3 Haskell-Ramsay CF, Dodd FL, Smith D, et al. Mixed Tree Nuts, Cognition, and Gut Microbiota: A 4-Week, Placebo-Controlled, Randomized Crossover Trial in Healthy Nonelderly Adults. J Nutr. 2023;152(12):2778-2788. doi:10.1093/jn/nxac228
4 https://www.hsph.harvard.edu/nutritionsource/vitamin-c/
5 Carr AC, Maggini S. Vitamin C and Immune Function. Nutrients. 2017 Nov 3;9(11):1211. doi: 10.3390/nu9111211. PMID: 29099763; PMCID: PMC5707683.
6 Płudowski, P.; Kos-Kudła, B.; Walczak, M.; Fal, A.; Zozulińska-Ziółkiewicz, D.; Sieroszewski, P.; Peregud-Pogorzelski, J.; Lauterbach, R.; Targowski, T.; Lewiński, A.; et al. Guidelines for Preventing and Treating Vitamin D Deficiency: A 2023 Update in Poland. Nutrients 2023.
7 Dighriri IM, Alsubaie AM, Hakami FM, et al. Effects of Omega-3 Polyunsaturated Fatty Acids on Brain Functions: A Systematic Review. Cureus. 2022;14(10):e30091. Published 2022 Oct 9. doi:10.7759/cureus.30091
8 Barber TM, Kabisch S, Pfeiffer AFH, Weickert MO. The Health Benefits of Dietary Fibre. Nutrients. 2020 Oct 21;12(10):3209. doi: 10.3390/nu12103209. PMID: 33096647; PMCID: PMC7589116.