Sushi kojarzy się najczęściej z rybą, krewetkami, ośmiornicą lub innymi owocami morza. Tymczasem coraz częściej można się spotkać z tą tradycyjną japońską potrawą w wersji wegańskiej. To doskonała alternatywa dla osób, które ograniczają lub całkowicie zrezygnowali ze spożywania produktów pochodzenia zwierzęcego oraz dla tych, których nie przekonuje surowa ryba. Dowiedz się, jakie składniki znajdziesz w wegańskim sushi.
Gdzie warto skosztować wegańskiego sushi?
Od jakości produktów i sposobu przygotowania może zależeć, czy zasmakuje Ci ta tradycyjna japońska potrawa. Wybierając się na sushi warto postawić na restaurację, która serwuje dania przygotowane przez profesjonalnych Sushi Masterów. W Youmiko (https://www.youmiko.pl/) poszczególne pozycje w menu zależą od dostępności najwyższej jakości warzyw oraz kreatywności kucharzy. To tu skosztujesz przepysznych nigiri, maków czy temari i to w wersji wegańskiej, a na Twoje życzenie również bez glutenu oraz innych składników, które mogłyby wywołać reakcję alergiczną. W menu (https://www.youmiko.pl/menu-youmiko-vegan-sushi-mokotow) znajdziesz także ramen czy chirashi bez dodatku produktów pochodzenia zwierzęcego. Restauracja Youmiko to doskonałe miejsce na spotkanie biznesowe, ze znajomymi czy z drugą połówką. Możesz również zamówić potrawy do swojego domu. Skosztuj wegańskiego sushi i zachwyć się niesamowitymi smakami.
Co znajdziesz w wegańskim sushi?
W wegańskim sushi serwowanym przez Youmiko (https://www.youmiko.pl/restauracja-wege-warszawa) nie znajdziesz ryby i innych produktów pochodzenia zwierzęcego. Zachwycą Cię sezonowe warzywa najwyższej jakości. Tradycyjnie pojawia się ryż i wodorosty nori. W propozycjach pojawia się tofu, awokado, boczniaki czy marynowana tykwa, a także pyszna tempura. Ramen przygotowywany jest na bazie bulionu gotowanego na dashi i wzbogacony sezonowymi dodatkami. Na przystawkę warto skosztować młode strąki soi gotowane na parze, czyli Edamame, koreańską kiszoną kapustę na ostro – Kimchi, albo japońską zupę Miso. Składniki hosomaków, futomaków i uramaków zależą od dostępności warzyw oraz kreatywności Sushi Masterów. Specjalnie dla dzieci przygotowano propozycje bogate w pyszne i łagodne warzywa i ulubione owoce najmłodszych klientów. Postaw również na wegański deser – co powiesz na sernik z nerkowców i tofu albo mus czekoladowy z tapioki z mango?
Wegańskie sushi to doskonała alternatywa tradycyjnej japońskiej potrawy, jeśli nie przepadasz za surową rybą albo ograniczasz spożywanie produktów pochodzenia zwierzęcego. Propozycje są bogate w pyszne warzywa, a ich kompozycje zależą od dostępności sezonowych roślin oraz kreatywności Sushi Masterów. Daj się skusić na wegańskie sushi i zachwyć się niesamowitym doznaniem smakowym.