Kasza jaglana – na żelazne zdrowie

Kasza jaglana

Kasza jaglana powstaje z ziarna prosa. Są to małe okrągłe ziarna, najczęściej w żółtym kolorze, ale dostać można również białe, szare oraz czerwone. Spośród wszystkich kasz zawiera najwięcej żelaza, miedzi, witaminy B1, B2 i B6. Pod względem zawartości cynku prawie dorównuje kaszy gryczanej.

 

Jest to kasza idealna do wszystkiego. Pasuje do potraw mięsnych, warzywnych, zup a także deserów. Może być doskonałym pomysłem na śniadania – wystarczy ugotować ją na mleku i dodać owoce (świetnie smakuje ze zmiksowanymi truskawkami). W takiej postaci przypadnie do gustu nawet najbardziej wybrednym maluchom. Inny pomysł na niejadka to ciasteczka wypiekane z kaszy jaglanej.

Walory dietetyczne kaszy jaglanej:
* Spośród wszystkich kasz zawiera najwięcej żelaza (średnio dwa razy więcej niż pozostałe kasze). To składnik mineralny, który jest składnikiem hemoglobiny i dzięki niemu czerwone krwinki mają zdolność dostarczania tlenu do wszystkich komórek organizmu. Niedobór żelaza prowadzi do pogorszenia koncentracji, anemii, łamliwych włosów i paznokci. Zwiększone zapotrzebowanie na ten pierwiastek występuje u kobiet w ciąży i karmiących piersią, obficie miesiączkujących i u osób, które w wyniku urazów i operacji utraciły dużo krwi.

* Jest źródłem krzemu. Pierwiastek ten odpowiada za mocne kości, stawy i paznokcie. Utrzymuje także w dobrej formie ściany naczyń krwionośnych i elastyczność skóry, zwiększa odporności, łagodzi stan zapalny, ułatwia eliminację z organizmu szkodliwych substancji, spowalnia procesy starzenia się i wiotczenie skóry. Związek ten jest szczególnie istotny dla dzieci, kobiet w ciąży, osób starszych, po przebytych złamaniach kości i ze zmniejszoną odpornością na infekcje.

* Dostarcza lecytynę. Odpowiada ona za prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego oraz bierze udział w rozwoju mózgu i procesach zapamiętywania. Jest więc szczególnie ważna dla kobiet w ciąży, dzieci, osób intensywnie pracujących umysłowo. Dodatkowo lecytyna wykazuje działanie obniżające stężenie złego cholesterolu i trójglicerydów, obniżając przy tym lepkość krwi, co jest istotne u osób chorych na miażdżycę, po przebytych zawałach i udarach., a także przy stłuszczeniu wątroby.

* Zawiera lignany. Są to związki, które z jednej strony działają jak fitohormony, wyrównując gospodarkę hormonalną (skuteczne w zapobieganiu nowotworom piersi), zwłaszcza u kobiet po menopauzie, a z drugiej strony są silnymi przeciwutleniaczami, spowalniającymi procesy starzenia się i chroniącymi przed powstawaniem nowotworów.

* Kasza jaglana nie zawiera glutenu. Dzięki temu, może być składnikiem diety osób chorujących na celiakię i uczulonych na gluten.

Kasza jaglana – dla kogo w szczególności?
– chorzy na niedokrwistość
– osoby chore na osteoporozę, po urazach stawów, narzekające na łamliwe włosy
– osoby ze słabą odpornością
– osoby narzekające na słabą koncentrację uwagi
– osoby z podwyższonym stężeniem cholesterolu i miażdżycą
– kobiety w okresie menopauzy i o zwiększonym ryzyku nowotworów piersi
– osoby ze stłuszczoną wątrobą i podwyższonym stężeniem trójglicerydów
– dzieci

Kto powinien ograniczać spożycie kaszy jaglanej?
– osoby z niedoczynnością tarczycy powinny jeść kaszę jaglaną w umiarkowanych ilościach – (nie częściej niż raz w tygodniu). Zawiera ona inhibitor peroksydazy tarczycowej. Jest to enzym, który hamuje wchłanianie jodu i przez to zmniejsza produkcję hormonów tarczycy.

Dietetyk, mgr Katarzyna Foszner

Kampania sfinansowana ze środków Funduszu Promocji Ziarna Zbóż i Przetworów Zbożowych