Pyszne i orzeźwiające babeczki idealne na lato. Lekko cytrynowe ciasto babeczek wyśmienicie smakuje z borówkami i jagodowym kremem. Te babeczki są bardzo łatwe do zrobienia, a na pewno każdemu zasmakują 🙂
Składniki:
babeczki:
110 g miękkiego masła
150 g cukru
2 duże jajka (użyłam rozmiar L)
220 g mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
pół szklanki jogurtu naturalnego
sok z jednej cytryny i starta skórka
150 g borówek (mogą być mrożone – nie trzeba ich wcześniej rozmrażać)
krem:
250 g serka mascarpone
100 g białej czekolady
około 4-5 łyżek dżemu jagodowego (do smaku i koloru)
Wykonanie:
Masło zmiksuj z cukrem na puszystą, białą masę.
Mąkę połącz z proszkiem do pieczenia i solą.
Do masła dodaj pojedynczo jajka na zmianę z łyżką mąki.
Dodaj sok z cytryny, skórkę, połowę pozostałej mąki – krótko zmiksuj.
Dodaj jogurt i resztę mąki – zmiksuj tylko do połączenia składników.
Łyżką wymieszaj ciasto z boków miski, dodaj borówki i delikatnie wmieszaj je do ciasta.
Nałóż ciasto do przygotowanych papilotek – mi wyszło 15 babeczek – nie rosną mocno, więc możesz nałożyć prawie do pełna.
Piecz w 180 stopniach przez około 20 minut – do suchego patyczka.
Po upieczeniu ostudź.
Białą czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej.
Mascarpone krótko zmiksuj, aby zmiękło, dodaj rozpuszczoną czekoladę i energicznie wymieszaj.
Dodaj po łyżce dżem jagodowy – do smaku i ładnego koloru – mi wyszło 5 bardziej płaskich łyżek.
Kremem udekoruj babeczki.
Mam na imię Beata. Od kilku lat prowadzę blog wypiekibeaty.com.pl gdzie dzielę się przepisami na proste, szybkie i pyszne wypieki. Po moim domu biega dwójka dzieci, dwa koty i chomik. W takim rozgardiaszu nie mam czasu na długie przebywanie w kuchni, więc moje przepisy są idealne dla wszystkich zabieganych, ale również dla tych, którzy dopiero zaczynają swoją przygodę z kuchnią. Serdecznie zapraszam